ENÜREZİSLİ ÇOCUKLARA AİLE İŞBİRLİĞİ İLE UYGULANAN DAVRANIŞÇI YAKLAŞIMIN ETKİNLİĞİ


Creative Commons License

Coşkun Badur S.

XIII.INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL RESEARCH AND BEHAVIORAL SCIENCES, Antalya, Türkiye, 24 - 26 Mart 2023, ss.111-112

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.111-112
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Tıbbi adı enurezis olan alt ıslatma sorunu çocukluk çağı önemli sorunlarından biri olup hem çocuk hem de aileyi çok yönlü etkilemektedir. Tedavisinde aile işbirliği önemli olup davranışçı yaklaşımların öncelikli veya farmakolojik tedaviye ek kullanımı önerilmekte, fakat konu ile ilgili deneysel çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir (1,2,3).  

Amaç: Bu deneysel araştırmada aile işbirliği ile enurezisli çocuklara uygulanan davranışçı yöntemlerin etkinliğinin incelenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Etik kurul onayı alınan araştırmada kamuya ait bir çocuk gelişimi polikliniğine yönlendirilmiş ve çalışmaya katılmayı kabul eden aileler ile yürütülmüş, gece kuruluğu sağlanamamış ya da bozulmuş, en az üç aydır alt ıslatma sorunu olan 5-7 yaş arası 15 çocuk ve ailesi örneklemi oluşturmuştur. Uygulanan program kapsamında; uyku öncesi sıvı kısıtlaması, çocuğu gece WC için uyandırma, günlük işeme/kuruluk kaydı, ödül/pekiştireç kullanımı ve destekleyici ebeveyn yaklaşımı yer almıştır. Çalışmada aileler ile izlem görüşmeleri yapılmış, veriler ve notlar oluşturulan formlara kaydedilerek haftalık alt ıslatma durumu değerlendirilmiştir.

Bulgular: Örneklemde anne yaşı 32.86 ± 4.73, çocuk yaşı 5.46 ± 0.74 olup, çocukların %60’ı kız cinsiyet ve iki kardeştir. Çocukların dördü prematüre doğmuş olup, üç tanesinde kardeş doğumu, birinde okula başlama tetikleyici stresör olarak tanımlanmıştır. Çocukların %60’ında tuvalet eğitimine rağmen tam kuruluk dönemi sağlanamamış, %46.7’sinde ara sıra gündüz idrar kaçırma ve %60’ında gece uykudan uyanma güçlüğü tanımlanmıştır. Uygulanan programın takip görüşmelerinde günlük alt ıslatma durumu izlenmiştir. Çocuklardan dördünde bir ay içinde kuruluk sağlanmış olup, bu çocuklarda stresörle ilişkili bir etyolojinin olması dikkati çekmiştir. Beş çocukta ikinci ay sonunda, dört çocukta üçüncü ay sonunda kuruluk sağlanmıştır. Bir çocuk ise 4. ayda kuruluk sağlayabilmiş, bu süreçte en az bir haftalık düzenli kuruluk sağlanamayan bir çocuk ise hekime yönlendirilmiştir. Ailelerde iki ay sonrasında programa uyum motivasyonunda düşme, umutsuzluk gözlenmiş ve işbirliğinin devamı için destekleyici görüşme gereksinimi duyulmuştur.  

Tartışma: Çalışmada kontrol grubu ile karşılaştırma yapılamaması ve örneklem sayısının azlığı sınırlılık olsa da uygulanan aile destekli davranışçı yaklaşımın enurezis tedavisinde etkin olduğu söylenebilir ve elde edilen bulgular literatür ile uyumludur (2,3,4). Aile merkezli müdahalelerin ve davranışçı yaklaşımların enuresiz tedavisinde kullanımının yaygınlaştırılması ve psikiyatri hemşireliği pratiğinde  bu yöntemlerin kullanımı önerilebilir.

 Anahtar kelimeler: Enürezis, tuvalet eğitimi, davranışçı yaklaşım, aile eğitimi 

Kaynaklar

Alparslan N, Akgün Kostak M. Enürezisli çocuğa yaklaşım. TAF Prev Med Bull 2012; 11 (5): 639- 646

Joanna Lomas Mevers, Colin Muething, Nathan A. Call, Mindy Scheithauer & Shannon Hewett (2018) A consecutive case series analysis of a behavioral intervention for enuresis in children with developmental disabilities, Developmental Neurorehabilitation, 21:5, 336-344.

Çelakıl M. Primer enurezis nocturna tanılı hastalarda en zor sorular:doğru tedavi? doğru süre? Namık Kemal Tıp Dergisi, 2020; 8(3),339 – 343

Caldwell, P.H.Y, Nankivell, G, Sureshkumar, P. simple behavioural interventions for nocturnal enuresis in children Cochrane Database of Systematic Reviews .2013,7,7.