JOURNAL OF THE FACULTY OF ENGINEERING AND ARCHITECTURE OF GAZI UNIVERSITY, cilt.39, sa.3, ss.1673-1692, 2024 (SCI-Expanded)
Bu çalışmada, zeytinyağı üretim atıklarından biri olan karasu ile %100 poliamid (6.6) kumaşın
boyanabilirliği araştırılmıştır. Zeytinyağı üretim atıkları, filtrasyon yöntemiyle zeytinyağı atık suyu (karasu)
ve pirina olmak üzere iki bileşene ayrılmıştır. Filtrasyondan sonra elde edilen karasu doğal boyarmadde
kaynağı olarak kullanılmıştır. Boyamadan önce poliamid (6.6) kumaş ön ve birlikte mordanlama yöntemleri
ile mordanlanmıştır. Çeşitli konsantrasyonlarda ve mordanlama sürelerinde mordanlama yapılmış ve mordan
maddesi olarak alüminyum sülfat, demir(II)sülfat, tanik asit ve tartarik asit ile çalışılmıştır. Boyamada
konvansiyonel yöntem kullanılmıştır. Tüm boyamalar 1:20 flotte oranında boyanmıştır. Boyamalarda
boyarmadde olarak %100 karasu kullanılmıştır. Elde edilen boyamaların renk analizleri yapılmış, boyanmış
kumaşların CIEL*a*b* ve K/S değerleri incelenmiştir. Boyanmış kumaşların HPLC-DAD analizleri de
yapılmış ve zeytinyağı atık sularında bulunan renklendirici maddeler incelenmiştir. Ayrıca boyanmış
kumaşların ışık haslığı, yıkama haslığı, yaş ve kuru sürtme haslığı, asidik ve alkali ter haslığı ve su lekesi
haslığı incelenmiştir.
In this study, the dyeability of 100% polyamide (6.6) fabric which was dyed with black water that is one of
the olive oil production wastes was investigated. Olive oil production waste was divided into two
components, namely olive oil wastewater (black water) and pomace by using filtration. The black water
obtained after filtration was used as a natural dyestuff source. Before dyeing, the polyamide (6.6) fabric was
mordanted by pre- and meta-mordanting methods. Mordanting was done at various concentrations and
mordanting times and also worked with aluminium sulfate, iron(II)sulfate, tannic acid and tartaric acid as
mordant agents. Conventional method was used in dyeing. All stainings were dyed in 1:20 liquor ratio. 100%
black water was used as dyestuff in dyeing. Color analyzes of the obtained dyeings were made and
CIEL*a*b* and K/S values of dyed fabrics were examined. HPLC-DAD analyzes of dyed fabrics were also
carried out and the coloring agents in olive oil waste water were examined. In addition, light fastness,
washing fastness, wet and dry rubbing fastness, acidic and alkaline perspiration fastness and water spotting
fastness of dyed fabrics were investigated.