Cumhuriyetin 100. Yılında Çevre ve Toplum Endişe de Var, Umut da


Creative Commons License

Gülersoy A. E. (Editör), Kaya G. (Editör), Şeker A. (Editör)

Eğitim Yayınevi, Konya, 2024

  • Yayın Türü: Kitap / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Eğitim Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çevreye ilişkin sorunların ve politikaların dünyada ve Türkiye’de giderek önem kazandığı ve güncellik düzeyinin yükseldiği 1970’ten itibaren çevre konusunda yazılan kitapların sayısı da hızla artmıştır. Yayımlanan kitaplarda dikkat çeken özellik, her birinin çoğu kez, çevre sorunsalının belirli ve sınırlı birkaç yönü ile ilgilenmekle yetinmeleri ve de toplum bilimlerinin bütünsellik ilkesinin gerekli kıldığı kapsayıcılıktan uzak olmalarıdır. Toplumsal yapıyı etkileyen çevresel koşulların ve sorunların bütünsel olarak tartışıldığı, dahası çevre alanında yaşananlar karşısında bir öngörü geliştiren bölümlerin yer aldığı bu kitap, 7 ana tema ve 29 bölümden oluşmaktadır. Ali Ekber Gülersoy, Gazanfer Kaya ve Aziz Şeker tarafından hazırlanan bu eserin, büyük bir özveri sonucu oluştuğundan kuşku yok.

Sayıları 40’ı aşkın bilim insanınca kaleme alınmış olan başlıkların yer aldığı bölümler, 1. Farklı disiplinler açısından çevre, 2. Çevre, politika ve ekonomi, 3. Çevre ve örgütsel yapı, 4. Çevresel sorunlar ve etkileri, 5. Demografik, sosyo-ekonomik ve teknolojik açıdan çevre, 6. Medya ve eğitimde çevre ve son olarak da 7. Sanat, edebiyat ve sinemada çevre olarak adlandırılmış bulunuyor. Çevre etiği ve felsefesinin yanı sıra, çevreye nüfus, coğrafya, toplumbilim, eğitim, psikoloji, ekonomi, yönetim bilimi ve sivil toplum kuruluşları açısından yaklaşan bölümlerin de yer aldığı kitapta, katı atıklar, madencilik, sağlık, enerji, turizm, teknoloji, su güvenliği, iklim değişikliği gibi göreceli olarak teknik nitelik taşıyan bölümlere de yer verilmiş. Daha da önemlisi, bu kitabın, başka çevre kitaplarının pek azında rastlayabildiğimiz bir özelliği de çevrenin medyada temsilinin yanı sıra, sanat, edebiyat ve sinema gibi kültür ve sanat dallarının bakış açılarından çevre sorunlarının bir değerlendirmeye konu yapılmakta olmasıdır. Le Monde Gazetesi’nin tanınmış yazarlarından Hervé Kempf’ın, benim Türkçe’ye çevirdiğim, yakında yayımlanacak olan ve Yeryüzünü Kurtarmak İstiyorsanız, Kapitalizmden Uzaklaşınız başlıklı kitabında da açıkça belirtilen savın, Çevre ve Toplum kitabına katkıda bulunan yazarlarca da büyük ölçüde paylaşılmakta olduğu dikkat çekmektedir.

Cumhuriyetin 100. Yılında Çevre ve Toplum-Endişe de var, umut da isimli kitap; akademik çevrelerde haklı bir ilgi uyandıracak olma potansiyeli yanında, çeşitli düzeylerde çevre yönetiminde sorumluluk üstlenmiş olanlar için de bir başucu yapıtı değeri taşımaktadır. Birçoğunu öğrencim ve uğraş arkadaşım olarak yakından tanımak şansına sahip olduğum yazarları ve bu değerli yapıtın yayımcılarını gerçekten kutluyor, kendilerine bundan sonraki çalışma yaşamlarında da başarılar diliyorum.

Prof. Dr. Ruşen Keleş

Ankara, 22 Nisan 2024