A Child with Maxillofacial Injury by Three Pronged Spear Gun


Creative Commons License

Çağlar A., Er A., Demirdöver C., Duman M.

Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi, cilt.2, sa.1, ss.45-48, 2015 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Vaka Takdimi
  • Cilt numarası: 2 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2015
  • Doi Numarası: 10.5505/cayb.2015.47966
  • Dergi Adı: Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.45-48
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu raporda, nadir görülen, mortalite ve morbidite ile sonuçlanabilecek zıpkına bağlı maksillofasiyal bir yaralanma olgusu sunulmaktadır. Bu tip hastalarda nasıl müdahale edilmesi gerektiğini bilmek büyük önem taşımaktadır. Olgu, yüzünden zıpkın ile vurulma nedeni ile çocuk acil servisine başvurdu. İlk bakıda bilinci açık, oryantasyonu tam, solunum ve dolaşım bulguları stabildi. Üç mızraklı zıpkın, yüzün sol malar bölgesine saplanmıştı. Zıpkını hastanın yüzünden çıkarmak için gerekli müdahale yapılmadan önce beyin tomografisi ile değerlendirildi ve herhangi bir nörovasküler penetrasyon olmadığı belirendi. Operasyon sırasında hastanın entübasyonu sağlayabilmek için öncelikle zıpkının bağlantı noktası hidrolik kesici ile kesildi ve zıpkının alt parçası acil serviste kontrollü bir şekilde çıkarıldı. Kalan parçalar genel anestezi altında ameliyathane şartlarında çıkarıldı. Hasta 3 gün sonra herhangi bir sekel kalmadan taburcu edildi. Zıpkın oldukça tehlikeli ve çocuklarda tarafından kolayca ulaşılabilen bir ekipmandır. Bu tür vakaların yönetimi farklı zıpkın türlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu vaka, acil serviste zıpkına bağlı bir yaralanmaya nasıl müdahale edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.

This report illustrates a rare maxillofacial injury by spear gun that can cause mortality and morbidity. It’s important to

know how to intervene such a patient. He was conscious and oriented when he administered to the emergency department (ED), his respiration and circulation was stable. Three pronged spear was stuck into left malar region. Computed tomography was performed before manipulation of spear gun and no neurovascular penetration was determined. The external part of the spear gun was cut out by a hydraulic cutter to facilitate patient’s intubation. The lower fragment of the harpoon was removed in ED. The rest of the spear was removed in operation room under general anesthesia. The patient healed with no deficit and discharged three days after operation. Spear guns are very dangerous equipment that children can easily access. Management of cases can be different according to the different kind of spear guns. This case demonstrates management to the spear gun injuries in ED.