Emidworld 1st International Congress on Economics, Public Finance Business & Social Sciences, Kütahya, Türkiye, 9 - 11 Kasım 2023
Çalışmada yalın üretim felsefesi ve
tekniklerinin üretim akışına entegrasyon süreci araştırılmış ve bu entegrasyon
süreci, geleneksel üretim yöntemlerini kullanan bir toplu yemek üreticisi
firmanın mevcut koşulları üzerinden modellenmiştir. Yapılan modelleme
sonrasında iki üretim yönteminin toplu yemek üretimi üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Çalışmanın temel adımları şunlardır:
Literatür Taraması: Çalışma, yiyecek-içecek
üretiminde uygulanan yalın teknikleri ve bu tekniklerin etkilerini araştırmak
için literatür taramalarıyla başlamıştır. Bu aşamada, yalın üretim teknikleri
hakkında bilgi edinilmiş ve bu tekniklerin toplu yemek üretimine
uyarlanabilirliği incelenmiştir.
Veri Toplama: Yalın üretim tekniklerinden
bazılarını üretim sistemine entegre etmiş bir toplu yemek üreticisi firma ile
yalın tekniklerin entegrasyon süreci ve bu entegrasyon sonucunda elde edilen
çıktılar hakkında yarı-yapılandırılmış nitel görüşme yoluyla veri toplanmıştır.
Model Oluşturma: Geleneksel üretim yöntemi ile
toplu yemek üretimi gerçekleştiren firmada, israf noktalarını tespit etmek
amacıyla yapılandırılmış gözlem tekniği kullanılarak veri toplanmıştır. Bu
veriler bir model oluşturmak için temel olarak kullanılmıştır. Yapılan gözlem
ve oluşturulan model sonucunda işletmede yaklaşık 60 m2 atıl alan tespit
edilmiş, iş gücü verimliliğini olumsuz etkileyen iş akışı düzenlenmiş ve yüksek
stok seviyelerinin azaltılması önerilmiştir.
Karşılaştırmalı Analiz: Son aşamada iki
işletmenin mevcut teknolojik koşulları göz önünde bulundurularak, üretim
maliyetleri, üretim hacmi ve iş gücü kapasitesi üzerinden oranlanarak
kıyaslanmıştır.