Periferal Dev Hücreli Granüloma: Vaka Raporu


Yenidoğan E.

Türk Periodontoloji Dernegi 53. Uluslararasi Bilimsel Kongresi ve 31. Bilimsel Sempozyumu-TPD 2024, Antalya, Türkiye, 7 - 10 Kasım 2024, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Periferal dev hücreli granüloma (PDHG), lokal irritan faktörlerin neden olduğu reaktif ekzofitik bir lezyondur. Bu olgu raporunda, histopatolojik olarak teşhis edilen PDHG’nın periodontal tedavisi sunulmaktadır. 

Sistemik olarak sağlıklı, 37 yaşındaki erkek hasta 41-42 numaralı dişlerin lingual bölgesinde bir aydır var olan ağrısız ve kanamalı diş eti büyümesi şikâyeti ile kliniğimize başvurdu. Ağız içi muayenede, dişetinde düzgün kenarlı, hiperemik, ekzofitik, ~8 mm çapında bir lezyon saptandı. Hasta 4,5 paket/yıl sigara kullanmakta idi. Hastaya klinik ve radyografik incelemeler sonucunda generalize gingivitis teşhisi konuldu. İlk seansta Faz I tedavi gerçekleştirildi. Kontrol seansında dişeti büyümesinin fibrotik hale geldiği ve klinik periodontal parametrelerin sağlıklı olduğu (Sondalamada kanama <%10) tespit edildi ve cerrahi periodontal tedavi aşamasına geçildi. Dişeti büyümesi 15C nolu bistüri yardımıyla eksternal bevel insizyonu ile eksize edildi, gingivoplasti işlemi yapıldı ve doku %15 formol içerisinde histopatolojik inceleme için gönderildi. Yara bölgesi periodontal pat (Coe-Pak©) ile kapatıldı. Hastaya ağrı kesici (Arveles© 50mg 2x1, 3 gün) ve gargara (Kloroben© 3x1, 10 gün) reçete edildi. Bir hafta sonraki kontrol seansında iyileşme sorunsuz gerçekleşti. Histopatolojik inceleme sonucuna göre tanı PDHG ile uyumluydu. Mikroskopik incelemede yüzey epitelinin altında fibröz stroma içerisinde dağılmış yabancı cisim tipi dev hücreleri içeren kanamalı bir lezyon izlendi. Post-operatif 3. aydaki kontrol seansında durum stabildi ve hasta 3 aylık periyotlarla takibe alındı.

PDHG tipi lezyonlarda şüpheli dişeti rengi ve formu ile karşılaşıldığında malignite ön tanısının dışlanmasında eksizyonel biyopsi ve patolojik inceleme yapılması önerilmektedir. PDHG’nın büyüme ihtimaline karşı; idame seanslarında etiyolojik faktörlerin elimine edilmesi ve uzun dönemli kontrolü önemlidir.

Peripheral giant cell granuloma (PGCG) is a reactive exophytic lesion caused by local irritants. This case report details the periodontal treatment of a histopathologically diagnosed PGCG.

A 37-year-old healthy male presented with a painless, hemorrhagic gingival enlargement in the lingual region of teeth 41-42, persisting for one month. Intraoral examination revealed a hyperemic, exophytic lesion with smooth borders, approximately 8 mm in diameter. The patient had a smoking history of 4.5 pack-years. Clinical and radiographic examinations led to a diagnosis of generalized gingivitis. Phase I treatment was performed, and at the control session, the enlargement had become fibrotic, with healthy periodontal parameters (BOP <10%). Surgical treatment was initiated, excising the lesion with an external bevel incision using a No. 15C blade. Gingivoplasty was performed, and the tissue was sent for histopathological examination. The wound was covered with periodontal dressing, and the patient was prescribed analgesics and mouthwash. At the one-week follow-up, healing was uneventful. Histopathological examination confirmed PGCG, revealing a hemorrhagic lesion with foreign body-type giant cells within a fibrous stroma beneath the epithelium. At the 3-month follow-up, the condition remained stable, with the patient scheduled for regular follow-ups.

In cases of lesions like PGCG, excisional biopsy and pathological examination are recommended to rule out malignancy. To prevent recurrence, eliminating etiological factors and ensuring long-term follow-up are crucial.