in: Sustainable Food and Beverage Services, Dr.Öğretim Üyesi Çinuçen OKAT ve Dr.Öğretim Üyesi Pelin KOÇ, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.144-165, 2022
Yiyecek-içecek hizmetlerinin girdi-çıktı süreçleri, yarattığı atık miktarları
doğrultusunda, sürdürülebilirliğin ağırlıklı çevresel olmak üzere ekonomik ve
sosyal tüm boyutlarını kapsamaktadır. 8 milyara yaklaşan dünya nüfusu ve
yaşadığımız iklim krizi var olan kaynakları daha da kısıtlı hale getirecektir.
Kaynakların etkin kullanımı hem atık yönetiminin hem de sürdürülebilirliğin
özünde yer almaktadır. Örneğin; atık yönetimi hiyerarşisinde yer alan geri
kazanım, hammadde maliyetlerinde önemli tasarruflara neden olmaktadır bu
durum hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirlikle ilişkilidir. Yakma
sonucu enerji elde etme veya gıda atıklarından kompost üretme ise yine
sürdürülebilirliği sağlamada kullanılan yöntemlerdendir. Yiyecek-içecek
hizmetlerinde sürdürülebilir atık yönetimi konusuna bütüncül bir bakış açısı
getirebilmek adına çalışmada tarihsel süreçte sürdürülebilirlik ve
sürdürülebilir kalkınma (SK) konuları genel olarak incelenmiş, sürdürülebilir
kalkınma amaçları (SKA) içinde yer alan ve atık yönetimi ile doğrudan ilişkili
sorumlu üretim ve tüketim konusuna değinilmiş sonrasında atık çeşitleri ve
tanımları, atık hiyerarşisi, atık yönetimi gibi başlıklar yiyecek-içecek hizmetleri
özelinde irdelenip konuyla ilgili teknolojik uygulamalara yer verilmiştir.