Yönetim Alanındaki Örgütsel Dayanıklılık Makalelerinin Bibliyometrik Analizi


Güleryüz Ö., Tolay E.

İşletme Araştırmaları Dergisi, cilt.14, sa.4, ss.3033-3052, 2022 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 14 Sayı: 4
  • Basım Tarihi: 2022
  • Doi Numarası: 10.20491/isarder.2022.1548
  • Dergi Adı: İşletme Araştırmaları Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.3033-3052
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç –Çalışmanın amacı, yönetim alanındaki örgütsel dayanıklılık makalelerinin bibliyometrik analizini gerçekleştirmek ve böylece alanın kavramsal ve entelektüel yapısını ortaya koymaktır.

Yöntem –Bu amaçla Web of Science (WoS) veri tabanı taranarak başlığında, özetinde ve anahtar kelimelerinde “örgütsel dayanıklılık” terimi geçen 725 yayın tespit edilmiş; bunlardan yönetim alanında yayınlanan 200 makalearaştırma kapsamına dahil edilmiştir. Bu yayınlar ortak kelime analizi ve atıf analizi teknikleri ile incelenmiş ve VOSviewer 1.6.18 yazılım versiyonu ile haritalandırılmıştır.

Bulgular –Konu ile ilgili en fazla makalenin 2021 yılında ve 2022 yılının ilk 7 aylık döneminde yayınlandığı; bu makalelere yapılan atıfların da söz konusu dönemlerde en üst düzeye ulaştığı saptanmıştır. Yapılan ortak  kelime  analizisonucunda, örgütsel dayanıklılıkkavramı ile ilişkisi en sık incelenen  anahtar  kelime Covid-19 olmuştur. Bu kavramı, kriz  yönetimi,  dinamik  yetenekler,  tedarik zinciri dayanıklılığı ve firma performansıizlemiştir. Atıf analizine göre en fazla atıf alan makale Lengnick-Hall ve arkadaşlarına (2011) aittir. Örgütsel dayanıklılık makalesi yayınlayan ve en fazla atıf alan dergi Human  Resource  Management  Review iken en fazla atıf alan kurum Kuzey  CarolinaÜniversitesiolmuştur.

Tartışma –Araştırmada, yönetim alanında örgütsel dayanıklılık konusuna gösterilen ilginin, Covid-19 salgını ile birlikte önemli düzeyde arttığı saptanmıştır. Çalışmanın gerek akademik literatüre gerekse kamu ve özel sektör yöneticilerine örgütsel dayanıklılık ile ilgili genel bir çerçeve sunarak katkı sağlaması beklenmektedir.

Purpose:The study aims to perform a bibliometric analysis of organizational resilience articles in the management field and thus reveal the conceptual and intellectual structure of the field.

Design/methodology/approach -For this purpose, we searched the Web of Science (WoS) database, identified  725  publications  with  the  term  "organizational  resilience"  in  their  titles,  abstracts,  and keywords,  and  included  200  articles  published  in  the  management  field  in  the  research.  These publications  were  examined  withkeyword  co-occurrence  analysisandcitation  analysis  techniquesand visualized with the VOSviewer 1.6.18 software version.

Findings –Wedetermined that the highest number of articles on the subject were published in 2021 and the first seven months of 2022. In addition, the citations to these articles reached the highest level in  the  mentioned  periods.  As  a  result  of  thekeyword  co-occurrence  analysis,  the  most  frequently examined   keyword   withorganizational   resiliencewasCovid-19.   Crisis   management,   dynamic capabilities,  supply  chain  resilience,  and  firm  performance  followed  this  concept.  According  to thecitation analysis, the most cited article belongs toLengnick-Hall et al. (2011). While the journal that published organizational resilience articles and received the most references is theHuman Resource Management Review,the University of North Carolinais the most cited institution.

Discussion –The  study  determined  that  the  interest  in  organizational  resilience  in  management increased  significantly  with  the  Covid-19  epidemic.  Thestudy  will  contribute  to  the  academic literature  and  the  public  and  private  sector  managers  by  providing  a  general  framework  for organizational resilience.