Ödemiş-Kiraz Asmasifi (Menderes Masifi) Bozdağ Ünitesi İçerisinde Gözlenen ~630 my Yaşlı Felsik / Mafik Metamagmatiklerin Jeokimyası ve Jeokronolojisi


Koralay O. E., Candan O., Uzel B., Chen F., Collins A. S., Aysal N.

Cumhuriyetimizin 100. Yılında Yerbilimleri Kolokyumu ''Batı Anadolu'', İzmir, Türkiye, 26 - 28 Ekim 2023, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Menderes Masifi yüz yıldan uzun süredir jeolojik çalışmaların devam ettiği Anatolid-Torid Bloğu’nun en önemli metamorfik alanlarından birisidir. Masif Orta-Geç Triyas’ta riftleşerek kuzeye sürüklenen, Gondvana kökenli, Geç Neoproterozoyik yaşlı kristalen bir temele sahiptir. Temeli etkileyen metamorfik ve magmatik olaylar Gondvana'nın bütünleşmesini sonuçlayan Malagazi Orojenezi ile ilişkilendirilmektedir (~600-500 My). Ödemiş-Bozdağ bölgesinde Bozdağ şistleri olarak tanımlanan yaygın şistler yer almaktadır. Bozdağ şistleri tabanda seyrek mermerli kuvarsit-kuvars şist-mikaşist ardalanması ile başlar, kalın ve homojen şist birimiyle devam eder. Bunlar uyumlu ve geçişli bir dokanakla siyah kuvarsit-şist-fillit ardalanmasından yapılı birime geçer. İstif, bu birimi uyumlu olarak üzerleyen kalın karbonatlarla sonlanır. Her iki birim içerisinde de yaygın amfibolit silleri yer almaktadır. Bozdağ şistleri ise felsik bileşimdeki meta-aplitik damarlar ve muhtemelen volkanoklastik kırıntılılara karşılık gelen granat-amfibol-plajiyoklas şist düzeylerinin varlığı ile karakterize olmaktadır. Anahtar minerallere ait izogradlar söz konusu istifin günümüzde devrik konumda olduğunu göstermektedir.

 

Bozdağ şistleri içerisindeki amfibolitlerden 611±24 my, siyah kuvarsit-şist-fillit ardalanması içerisindeki amfibolitlerden ise 627±12 my LA-ICP-MS zirkon U-Pb kristallenme yaşları elde edilmiştir. Bozdağ şistleri içerisinde seyrek olarak gözlenen, ilksel holokristalen dokusu korunmuş aplitik damar kayaları da benzer şekilde 632 ve 630 my LA-ICP-MS zirkon U-Pb kristalizasyon yaşları vermiştir. Bu yaşlar, Bozdağ şistlerini içeren istifin Menderes Masifi temel kayaçları içerisinde günümüze kadar saptanmış en yaşlı kayaçlar olduğuna işaret etmektedir. Yüksek Mg# (46-63) değerleri sunan amfibolitler birbirine yakın SiO2 (% 46–50), MgO (% 5.7–8.3), Nb (4.0–12.5 ppm) ve Ta (0.1–0.8 ppm) değerleri ile karakteristiktir. Amfibolitler düşük La/Nb (0.76-1.75), Nb/Y (0.17-0.47), Zr/Y (3.04-4.30) ve Th/Ta (0.71-2.83) oranlarına sahiptir. Bu oranlar, amfibolitlerin ilksel kayacı için kabuksal kirlenmenin fazla etkin olmadığı bir manto kaynağını düşündürmektedir. Ana ve eser element bileşimleri bunların tümünün toleyitik, sub-alkali bazaltlar olduğunu göstermektedir. Ağır nadir toprak elementlerine (HREE) göre büyük iyon litofil elementleri (LILE) 5-45 kat, hafif nadir toprak elementleri (LREE) ise hafif bir zenginleşme sunmaktadır. Jeokimyasal özellikler, amfibolitlerin ilksel mafik magmalarının, zenginleşmiş okyanus ortası sırtı bazaltı bileşimli (EMORB) bir kaynağın kısmi erimesi ile ilişkili, kıtasal levha içi magmatik aktiviteden türediğini göstermektedir. Bu verilere dayanarak, Geç Neoproterozoyik yaşlı bazik magmatizmanın Doğu Afrika Orojenizi (> 600 my) ile ilişkili geç evre genleşme sürecine bağlı olarak geliştiği şeklinde yorumlanabilir.