9. ulusal akciğer kanseri kongresi, Antalya, Türkiye, 16 Aralık 2021
GİRİŞ
Göğüs duvarı tümörleri; benign, malign ve nonneoplastik olarak sınıflandırılabilir. Malign göğüs duvarı tümörleri primer olabileceği gibi, uzak organ metastazı veya komşu organ malignitelerinin invazyonu sonucunda da karşımıza çıkabilir(1). Çoğu göğüs duvarı tümörlerin en etkin tedavi yöntemi ise geniş cerrahi eksizyondur(2). Bu olgu sunumumuzda, nadir görülen meme karsinomu türlerinden metaplastik karsinomu ve lokal nüks ile göğüs duvarı invazyonu sebebiyle göğüs duvarı rezeksiyonu ve rekonstrüksiyonu uygulanan 48 yaşında kadın hasta olgusu sunulmaktadır.
OLGU
Hastamızın hipotiroidi ve meme karsinomu tanıları mevcuttu. 2 aydır göğüste batma tarzında ağrı ve daha önceki operasyon bölgesinde ele gelen kitle sebebiyle kliniğimize başvurdu. İlk olarak 6 yıl önce sağ memede ele gelen kitle sebebiyle hastaneye başvuran hasta, meme biyopsiyle meme metaplastik karsinom tanısı almış. 2014 yılında meme koruyucu cerrahi ve sentinel lenf nodu biyopsisi uygulanmış. Postop RT uygulanmış. 2019 yılında da lokal nüks sebebiyle modifiye radikal mastektomi uygulanması sonrası 8 kür KT almış. KT sonrası çekilen PET/BT’de mastektomi lojunda kasa ve sağ 4-5-6. kotlara invazyon göstererek kotları destrükte eden (SUVmax 12,2) nüks olarak değerlendirilen kitle saptanmış (Şekil-1). Lezyon boyutu en geniş yerinde aksiyal planda 9x2,5 cm ölçülmüş. Hastanın 4,5,6. kotları güvenli cerrahi sınır bırakılarak parsiyel rezeke edilip kitle enblok olarak çıkarıldı.Perop diyafragma üstünde şüpheli lezyon görülmesi üzerine diyafragma asıldı, lezyon, etrafından polipropilen sütür ile primer sütüre edildi ve kesildi. Kotlar tel sütür yardımı ile anatomik pozisyonunu bozmayacak şekilde defekt kapatılarak yaklaştırıldı. 1 adet polipropilen mesh defekt üzerine primer sütüre edildi(Şekil-2a-2b). Latissimus dorsi kasından kas ve cilt flebi hazırlanarak defekt alanına transpoze edildi(Şekil-3a-3b). Patolojisi metaplastik meme karsinomu ile uyumlu, cerrahi sınırları temiz olarak raporlanan hastanın postop KT'si devam etmektedir.
TARTIŞMA
Memenin metaplastik karsinomunda lokal nüks ve agresif seyir sebebiyle göğüs duvarı invazyonu sıktır(3).Göğüs duvarına metastazlarda cerrahi tedavinin sağkalıma etkisi hakkında net bilgi yoktur. Toraks duvarı rezeksiyon ve rekonstrüksiyonun lokal nüksü kontrol altına alma ve hastanın yaşam kalitesini yükseltmede katkısı olduğunu belirten yayınlar da mevcuttur(4,5).Göğüs duvarı malign tümörlerinin rezeksiyonunda temel konu, güvenli cerrahi sınırdır. Rezeksiyon sonrası defektin boyutu ve solunum fonksiyonunda oluşacak etki göz önünde bulundurularak rekonstrüksüyon da uygulanabilir.Defekti kapatmak için çeşitli otogreftler veya prostetik greftler kullanılabilir(6).Bizim olgumuzda görüldüğü gibi çelik tel destekli poliprolen mesh ile kalıcı sağlam iskeletizasyon sağlanabilir. Sonuç olarak göğüs duvarının malign tümörleri için geniş cerrahi rezeksiyon uygulanmalı ve defekt büyüklüğüne ve rekonstrüksiyon ihtiyacına göre uygun greft tercih edilerek malignitenin lokal kontrolü ve hastanın yaşam kalitesine katkı sağlanabilmektedir.
KAYNAKÇA
1- Bostancı, K. (2015). Göğüs Duvarı Tümörleri ve Cerrahi Tedavisi. Göğüs Cerrahisi “Kırmızı Kitap” içinde (571-580). İstanbul: Nobel Tıp Kİtabevi
2- Jones DR (Çeviren: Bostancı K). Göğüs Duvarı Rezeksiyonu ve Rekonstrüksiyonu. Erşiskin Göğüs Cerrahisi içinde (963-969). İstanbul: Nobel Tıp Kİtabevi.
3- Akyol, C., Çakmak, A., Kepenekçi, İ., Şen, O., Demirer, S. (2008). Metaplastik meme karsinomu: Nadir görülen bir tümör. Meme Sağlığı Dergisi, 2 (4), 127 - 129.
4- Kayı Cangır, A. ,Kılı, D., Şahin, E., Hasdemir, Ş., Emiroğlu, M., Kavukçu, Ş.(2001).N¸ks Meme Kanserinde Tam Kat Toraks Duvar˝ Rezeksiyonu Olgu Sunumu.T Klin J Med Sci 2001, 21,114-116.
5-Başoğlu, A. , Demircan, S. , Çelik, B. , Akdağ, A.o. , Taslak Şengül, A. . "Göğüs Duvarı Tümörlerinde Cerrahi Tedavi Deneyimlerimiz". Journal of Experimental and Clinical Medicine 19 / 4 (Aralık 2009)
6- Dolakay, K., (2013). Göğüs Duvarı Defeklerinin Onarımında Rekonstrüksiyon Teknikleri. Türk Göğüs Cerrahisi Dermeği Kitabı içinde (705-716). İstanbul: İstanul Tıp Kİtabevi.