44.Türk Ulusal Kulak Burun Boğaz Ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresi, Antalya, Turkey, 15 - 19 November 2023, pp.77
Amaç: Primer bölgede tam yanıt alınmasına karşın, boyunda tam yanıt alınamayan ya da takiplerinde nüks görülen hastalarda kurtarma boyun diseksiyonu tercih edilen ilk tedavi yöntemidir. Bu çalışmada kliniğimizde kurtarma boyun diseksiyonu uygulanan hastalar güncel literatür eşliğinde sunulmuştur.
Gereç ve Yöntem: Ocak 2005–Aralık 2020 tarihlerinde kliniğimizde kurtarma boyun diseksiyonu uygulanan hastalar çalışmaya alındı. Hastalar demografik verileri, primer tümörün patolojik evresi, daha önce almış oldukları tedavi (cerrahi, radyoterapi, kemoradyoterapi), nüks süresi, uygulanan cerrahi, komplikasyonlar, patoloji materyalinde serbest tümör depoziti varlığı, kurtarma cerrahisi sonrası ek tedavi ve genel sağ kalım süresi açısından değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya 32 hasta dahil edildi. Primer tümörlerin onu oral kavite, altısı larenks, dördü nazofarenks, üçü hipofarenks, üçü tükürük bezi, ikisi cilt, biri burun boşluğu ve paranazal sinus, biri orofarenks, biri boyun ve biri primeri bilinmeyen boyun tümörü idi. Primeri bilinmeyen tümör hariç 13 hastanın evresi T1, dokuzu T2, dördü T3 ve beşi T4’tü. Hastaların tedavi öncesi boyun evreleri ise 14 hastada N0, altısında N1, ikisinde N2a, dördünde N2b, ikisinde N2c ve dördünde N3 idi. Primer tedavi olarak hastalardan 12’sine KRT, 10’una sadece cerrahi, beşine cerrahi+RT, ikisine cerrahi+KRT, ikisine sadece RT, birine sadece KT uygulanmıştı. Sekiz hastaya rezidü tümör sebebiyle, 24 hastaya ise nüks sebebiyle kurtarma boyun diseksiyonu uygulandı. Nüks süresi üç hastada 9 aydan azken, altı hastada 9-24 ay, 15 hastada ise 24 aydan fazlaydı. Kurtarma boyun diseksiyonu olarak 15 hastaya radikal, sekizine modifiye radikal, altısına genişletilmiş radikal ve üçüne selektif boyun diseksiyonu uygulandı. Üç hastaya pektoralis major miyokutan flebi ile rekonstrüksiyon uygulandı. Kurtarma boyun diseksiyonu sonrası iki hasta ek tedavi almazken, 12 hasta RT, dokuz hasta KT ve dokuz hasta KRT tedavisi aldı. Patoloji spesmenlerinin 24’ünde serbest tümör depoziti görülürken, 11’inde görülmedi. Kurtarma cerrahisi sonrası komplikasyon olarak altı hastada hematom/seroma, dördünde cilt flebi nekrozu, üçünde şilöz fistül ve birer hastada yara yeri enfeksiyonu, Horner sendromu, kord vokal paralizisi ve nazal vestibül stenozu görüldü. Kurtarma cerrahisi sonrası ortalama sağ kalım süresi 50 ay olarak saptandı.
Sonuç: Deneyimli ellerde yapıldığında, kurtarma boyun diseksiyonları iyi onkolojik sonuçlara ve kabul edilebilir morbidite oranlarına sahiptir.
Anahtar kelimeler: salvage, neck dissection, radical, head and neck cancer