Siyah Havuç (Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens Alef.) Bitkisinin Antimikrobiyal ve Biyokimyasal İçeriğinin Belirlenmesi


gül G., Yaman C., Turu D., BENEK A., PALA R., SAYIM M. Ü., ...Daha Fazla

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, cilt.25, sa.2, ss.253-260, 2025 (TRDizin) identifier

Özet

Bu çalışmada, Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens Alef. bitkisinin disk difüzyon ve MİK yöntemi ile antimikrobiyal aktivitesinin, DPPH yöntemi ile antioksidan aktivitesinin ve GC-MS yöntemi ile biyokimyasal içeriğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 10 standart izole, 1 klinik izole, 7 gıda izole, 9 çoklu ilaca dirençli suş ve 1 standart maya olmak üzere toplamda 28 mikroorganizma kullanılmıştır. 30 µl, 70 µl ve 150 µl miktarlarında emdirilen disklerle yapılan disk difüzyon testinde en yüksek konsantrasyonun en yüksek sonuçları Staphylococcus aureus suşunda 10 mm, Enterococcus faecium suşunda 16 mm ve Streptococcus pneumonia suşunda 9 mm olarak gözlemlenmiştir. MİC testinde en yüksek sonuç Enterococcus faecium suşunda 1.18 mg\mL olarak tespit edilmiştir. Antioksidan aktivitesi DPPH yöntemi ile belirlenmiştir ve 1 mg/mL konsantrasyonunda en yüksek antioksidan aktiviteyi göstermiştir. GC-MS analizinin sonucunda majör madde olarak Linoelaidik asit (%18.30) tespit edilmiştir. Sonuç olarak 28 mikroorganizma ile yapılan bu testte 21 mikroorganizmaya karşı antimikrobiyal etkinlik saptanmıştır. D. carota ssp. sativus var. atrorubens’in, antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteye ek olarak, çeşitli vitaminler, fenolik bileşikler ve flavonoidler gibi önemli biyokimyasal bileşenler açısından zengin olduğu tespit edilmiştir.
The aim of this study was to determine the antimicrobial activity of Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens Alef. using disk diffusion and MIC methods, the antioxidant activity using the DPPH method, and the biochemical content using the GC-MS method. A total of 28 microorganisms were used, including 10 standard isolates, 1 clinical isolate, 7 food isolates, 9 multi-drug resistant strains, and 1 standard yeast. In the disk diffusion test, conducted with disks impregnated with 30 µl, 70 µl, and 150 µl concentrations, the highest results at the highest concentration were observed as 10 mm for Staphylococcus aureus, 16 mm for Enterococcus faecium, and 9 mm for Streptococcus pneumoniae. In the MIC test, the highest result was found to be 1.18 mg/mL for the Enterococcus faecium strain. The antioxidant activity was determined using the DPPH method, with the highest antioxidant activity observed at a concentration of 1 mg/mL. The GC-MS analysis identified linolelaidic acid (18.30%) as the major component. As a result, antimicrobial activity was detected against 21 out of the 28 microorganisms tested. It was concluded that D. carota ssp. sativus var. atrorubens is not only effective in antimicrobial and antioxidant activities but also rich in various biochemical components, such as vitamins, phenolic compounds, and flavonoids.