Doğumhanelerde Çalışan Güvenliği ve Çalışan Güvenliğini Etkileyen Nedenler


Creative Commons License

Akçapınar M., İnceboz T.

E - Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi (BSBD), cilt.5, sa.3, ss.110-115, 2016 (Hakemli Dergi)

Özet

GİRİŞ ve AMAÇ: Türkiye’dehastanelerde kalite kapsamında çalışan güvenliği ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Biz de bu kapsamda doğumhanelerde çalışan sağlık personelinin çalışan güvenliği ve çalışan güvenliğini etkileyen nedenleri araştırmayı amaçladık. YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırmamızda; İzmir’de bulunan dört kamu hastanesi doğumhanesinde çalışan 91 ebe ve hemşireye çalışan güvenliği ve çalışan güvenliğini etkileyen nedenlerle ilgili anket uygulanarak, yaşına, eğitimine ve çalışma yılına göre geçirilen iş kazası türü, iş kazası nedenleri, maruz kalınan riskler araştırılmış ve verileristatistiksel olarak değerlendirilmiştir. BULGULAR: Araştırmaya katılan 91 doğumhane çalışanlarının yaşları arttıkça iş kazası geçirme oranı daha yüksek olarak bulunmuş veçalışma yılı 15 ve üstü yıl çalışanların (%63,0) daha çok iş kazası geçirdiği tespit edilmiştir. Eğitim durumları ile iş kazası geçirme oranları incelendiğinde, anlamlı bir fark bulunmamıştır. Doğumhane çalışanlarının57’si (%62,6) kesici delici alet yaranması geçirmiştir. Ancak bunların30’u (%33,0) bu durumu iş kazası olduğunu bilmemektedir. Doğumhanede çalışanların çalışan güvenliğini etkileyen nedenlerden en sık olanları; yoğun iş temposu(%91,2), uzun çalışma saatleri(%87,9) vestres (%67,0) olarak sıralanmıştır.

TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda; doğumhanelerde kesici delici alet yaralanması, yaşayanların bu durumu iş kazası olarak değerlendirmemesi, iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitimin ne kadar gerekli olduğunun ortaya konması açısından çok çarpıcıdır. Aynı zamanda; doğumhanede çalışanlarının sayısı arttırılması ve çalışma sürelerinin makul seviyelerde olması çalışan sağlığı ve güvenliğini artıracaktır. Türkiye’de doğumhanelerde çalışan güvenliği ve çalışan güvenliğini etkileyen nedenlerle ilgili ilk çalışmadır.

AIM: There has been some regularity for employee safety in the scope of quality in hospitals in Turkey. Thus, we aimed to investigate the factors affecting employee health in delivery rooms in 4 state hospitals in Izmir.

MATERIALS AND METHODS: In this study, the questionnaires on employee safety and factors affecting employee safety were filled by 91 midwives and nurses who work in 4 state hospitals in Izmir. After completion the questionnaire, data were statistically analysedfor the type, reasons of the occupational accidents as well as exposed risks according to ages, educational status and the duration of the working years.

RESULTS: Among 91 employees, the risk of having an occupational accident was greater as they got older andemployees working for 15 years or more had occupational accidentmore often (63%).There was no difference among the different educational groups in terms of occupational accident rates. Of all 91 employees working in the delivery room, 59 (62.6%) had cuts or needle stick injury as an occupational accident at least once in the last 5 years, however only 30 of them (33%) have regarded these as “occupational accident”. The main reasons of occupational accidents were determined as intensive workload (91.2%), long working hours (89.9%), stress (67%).

DISCUSSION: Although it is frequent, cuts and needle stick injuries are not considered as occupational accident by most health workers working in delivery room health workers. This striking fact indicates the certain need for education on occupational health and safety among health care providers. In addition, increasing the number of health care workers in delivery room and decreasing the length of working periods down to acceptable levels will increase the occupational health and safety. This is the first health and safety-study on the employees working in the delivery room