Doktor Giyim Tarzı Hakkında Hastaların Görüşleri


Aydın M. E., Günvar T.

23. Aile Hekimliği Araştırma Günleri, İzmir, Turkey, 18 - 20 April 2024, pp.56

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: İzmir
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.56
  • Dokuz Eylül University Affiliated: Yes

Abstract

DOKTOR GİYİM TARZI HAKKINDA HASTALARIN GÖRÜŞLERİ

Muhammet Emin Aydın, Tolga Günvar

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Amaç: Aile hekimi hastalarının doktor kıyafetleri hakkındaki düşüncelerini anlamak ve bu tercihlerini etkileyen parametreleri değerlendirmektir. Ayrıca branşlara özel yeni bir üniforma gereksinimi sorgulamak amaçlanmıştır.

Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 400 hastaya doktor giyim tarzlarına dayalı 6 görsel sunulmuş, doktor kıyafetleri hakkındaki görüşlerini değerlendirmek için anket uygulanmıştır.

Bulgular: Katılımcıların %45’i “Aile hekimini seçme kararımda hekimimin dış görünüşünün etkisi oldu” derken, %70’i “Aile hekimlerinin önlük giymeleri gerekir” demiştir. Beyaz önlük, en çok tercih edilen kıyafet olarak öne çıkmaktadır. Yeni bir üniforma ve günlük kıyafet de tercih edilirken, cerrahi forma, ciddi kıyafet ve takım elbise daha düşük sıralamalara sahiptir. Teşhis ve tedavide hekime duyulan güven, hekim bilgi, yetkinlik ve temizlik algısı, hekimle iletişim ve aile hekimi tercihinde beyaz önlük giyen hekimler tercih edilmiştir. Rahat konuşma konusunda da hastalar beyaz önlük ve günlük kıyafet giyen hekimleri tercih etmişlerdir.

Katılımcıların %71’i “Hekimlerin branşına özel üniforma olması beni olumlu etkiler” demişlerdir. Takım elbise ve yeni bir üniforma şiddeti azaltabileceği düşünülen kıyafetlerdir. Katılımcıların %44’ü “Hekimin önlük giymesi şiddeti azaltabilir” demiştir. Erkek hastalar günlük kıyafetli hekimleri, kadın hastalar ise beyaz önlüklü hekimleri daha yüksek oranda seçmektedir. 45 yaş üzeri katılımcılar, günlük kıyafetli hekimleri daha düşük oranlarda tercih etmektedir. İlkokul mezunları diğer gruplara oranla daha yüksek oranda forma veya önlüklü hekimleri tercih etmektedir. Memurların teşhis, tedavi ve temizlik konularında yeni bir üniforma giyen hekimlere en fazla güven duyacağı görülmüştür.

Sonuç: Beyaz önlük, en çok tercih edilen aile hekimi kıyafeti olarak öne çıkmaktadır. Yeni bir üniforma ve günlük kıyafet de tercih edilirken, cerrahi forma, ciddi kıyafet ve takım elbise daha düşük oranda tercih edilmiştir. Doktor kıyafet tercihlerinde hastaların cinsiyeti, yaşı, eğitim düzeyi ve meslekle ilişkili de anlamlı sonuçlar bulunmuştur. İlk izlenimin hasta-hekim ilişkisi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu göz önüne alındığında, hekimlerin kıyafet seçimlerini hastaların tercihlerini de göz önünde bulundurarak yapmaları gerektiği söylenebilir.

Anahtar Kelimeler: Doktor Kıyafetleri, Hasta-Hekim İlişkisi, Üniforma