Hemşirelik Eğitiminde Mobil Uygulamaların Yeri


Özberk H., Aluş Tokat M., Parlas M.

Hemşirelik Eğitiminin Geleceği II Sempozyumu, İzmir, Türkiye, 4 - 06 Eylül 2019, ss.37-38

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.37-38
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı hemşirelik lisans eğitiminde mobil uygulamaların incelenmesidir.

Yöntem: Araştırmada, PubMed/Medline, CINAHL, EMBASE (Elsevier), Cochrane kütüphanesi ve Google Akademik veri tabanları “nursing education”, “mobile application”, “technology in education” ve “nursing students” kelimeleri kullanılarak tarama yapılmıştır. Tarama sonucunda, sekiz araştırma makalesi ve beş derlemeye ulaşılmıştır.

Bulgular: Yapılan çalışmalarda mobil uygulamalar, hemşirelik müfredat programları kapsamında yer alan konulara uyarlanarak incelenmiştir. Mobil uygulamalar ile yaşam bulgularının değerlendirilmesi, üriner katater bakımı, intravenöz (IV) ve intramüsküler (IM) enjeksiyon, mide gavajı ve endotrakeal tüp bakımı, ilaç dozu hesaplama, solunum ve kardiyo pulmoner değerlendirme, yetişkin sağlığı, ana-çocuk sağlığı hemşireliği vb. kapsamında modüllerin mobil uygulamalara aktarılarak kavramsal bir bütünlük içerisinde hemşirelik öğrencilerinin erişimi sağlanmıştır. Mobil uygulamalar ile öğrencilere video, simülasyon gösterimi ve müfredat konularına sürekli ulaşılabilirlik sağlanmıştır. Çalışmalarda mobil uygulamalarda kullanılan yöntemlerin süresi altı dakika ile beş hafta arsında değişmektedir. Öğrenciler bu yöntemlerden önce ve sonra, iletişim becerileri, bilgi düzeyi, beceri perfonmansı, özgüven ve motivasyon açısından anket ve ölçekler kullanılarak değerlendirilmişlerdir.

Sonuç: Hemşirelik eğitiminde mobil uygulamalar yenilikçi bir yaklaşımdır. Çalışmaların sonucu mobil uygulamaların hemşirelik öğrencilerinin öğrenim motivasyonlarını, iletişim becerilerini, özgüvenlerini, bilgi ve el becerilerini, sınav notlarındaki başarı oranlarını arttırmada etkili bir yöntem olarak bulunmuştur. Mobil uygulamaların dünyamızda yüksek oranda kullanımının artmasıyla, hemşirelik eğitimine entegre edilmesi önerilmektedir. Ayrıca mobil uygulamaların yaygınlaştırılması için eğitimcilerin ve kurumların uygun materyaller, uygulamalar, veri tabanları geliştirmesi, faküllerin ve kampüslerin internet donanımın mobil uygulamaları kullanıma olanak sağlayacak şekilde yapılandırılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Hemşirelik eğitimi, mobil uygulamalar, hemşirelik öğrencileri