Türk Oftalmoloji Derneği, 55. Ulusal Kongre, Antalya, Turkey, 3 - 07 November 2021, pp.1-5
Travmatik afakik keratopati tedavi edilen kombine penetran keratoplasti ve aniridi skleral fiksasyon göziçi lens implantasyonu
Özlem Özkan 1 , Doç.Dr.Canan Aslı Utine 2-3
1 Araştırma Görevlisi. Dr., Dokuz Eylül Üniversitesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir
2 Doçent,Dr, Dokuz Eylül Üniversitesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir
3 İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, İzmir, Türkiye
Orcid numaraları: 1 0000-0002-9758-1635
2-3 0000-0002-4131-2532
İletişim Adresi:
Doç.Dr.Canan Aslı Utine
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı
Mithatpaşa Caddesi No:1606 Balçova
35340 İzmir, Türkiye
Telefon: 0(533)5587635
e-posta: cananutine@gmail.com
Travmatik afakik keratopati tedavisinde kombine penetran keratoplasti ve aniridi skleral fiksasyon göziçi lensi implantasyonu
Dr. Özlem Özkan1, Doç. Dr.Canan Aslı Utine2-3
1 Araştırma Görevlisi. Dr., Dokuz Eylül Üniversitesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir
2 Doçent,Dr, Dokuz Eylül Üniversitesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir
3 İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, İzmir, Türkiye
Orcid numaraları: 1 0000-0002-9758-1635
2-3 0000-0002-4131-2532
İletişim Adresi:
Doç.Dr.Canan Aslı Utine
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı
Mithatpaşa Caddesi No:1606 Balçova
35340 İzmir, Türkiye
Telefon: 0(533)5587635
e-mail: cananutine@gmail.com
GİRİŞ: Kornea-skleral perforasyonlara eşlik eden iris ve lensin kombine travmatik lezyonları, glob yaralanmalarının sık ve şiddetli sekelleridir. Ağır hasarlı oftalmik yapılar nedeniyle, afaki ve kornea opasitesi ile birlikte travma sonrası aniridi vakalarının yönetimi oldukça zordur. 1 Afaki ve aniridi travmanın şiddetinin bir göstergesidir ve gelişmiş ülkelerde körlüğün engellenebilir önemli bir nedeni olmaya devam etmektedir. 2,3 Bu nedenle tedavisi için çeşitli implantlar geliştirilmiştir. Bazı çalışmalar, afakik olgularda hem total hem de parsiyel aniridi tedavisi için Morcher siyah diyaframlı göziçi lensi (Morcher 67F BDI, Morcher GmBH, Stuttgart, Almanya) ile etkili ve güvenli cerrahi sonuçlar bildirmişlerdir. 1,4 Başka çalışmalarda ise kahverengi, mavi ve yeşil renk seçeneklerine sahip Ophtec lensinin (Ophtec USA, Boca, Raton, FL, USA) daha iyi kozmetik sonuçlarının yanı sıra gözle görülür görsel iyileşme sağladığı bildirilmiştir. 5,6 Şiddetli kornea skarları ve kornea ödemi nedeniyle, kırma kusurunu düzeltmek için tek başına bu lensleri implante etmek görme kaybını sıklıkla iyileştirilemez. Bu nedenle, penetran keratoplasti (PK), kornea şeffaflığını ve görsel işlevi kazanmak için gerekli bir adım haline gelir.7 Bununla birlikte, zaten zarar görmüş bu gözlerde, cerrahi müdahalelerin sayısının azaltılması arzu edilir.
Bu çalışmamızda travmatik afakik keratopati tedavisinde kombine penetran keratoplasti ve aniridi skleral fiksasyon göziçi lensi implantasyonu yapılan 3 olguyu sunacağız.
AMAÇ: Travmatik afakik ve aniridik keratopati tedavisinde kombine PK ve aniridi skleral fiksasyon göziçi lensi (SF-GİL) implantasyonunun uzun vadeli sonuçlarını değerlendiren olgu serisi
GEREÇ-YÖNTEM: Künt travma nedeniyle korneo-skleral perforasyon, lens ve iris kaybı olan ve görme keskinliği tashihsiz el hareketi düzeyinde olan ve görme rehabilitasyonu için kliniğimize başvuran 3 olgu retrospektif olarak incelendi.
OLGULAR: Olgulardan 2 si erkek, 1 i kadındı. Bir olguda kornea distrofisi nedeniyle travmadan önce PK hikayesi mevcuttu. Diğer 2 olguda herhangi bir göz cerrahisi öyküsü yoktu. Başvuru anında, tüm olgularda ultrasonda retina yatışık, vitreus sakindi. Bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülemede yabancı cisim saptanmadı.
OLGU 1: Sol gözüne taş çarpması sonucu dış merkezde kornea-skleral perforasyon tashihi yapılan 23 yaşındaki erkek hastanın yapılan muayenesinde görme keskinliği sağ gözde tam, sol gözde el hareketi seviyesindeydi. Biyomikroskopik incelemesinde saat 7-12 arası korneal perforasyon süturları intakt idi. İris üzerinde hemorajik alanlar, lens ön kapsülünde açılma ile lens materalinde şişme mevcuttu. Ayrıca pupil alanı kapalı görülmekteydi ve iridodiyaliz mevcuttu. Göz içi basıncı normotondu. Fundus değerlendirilemedi. Ultrasonik bakıda retina yatışıktı, ayrıca orbita BTde intraoküler yabancı cisim saptanmadı. Mevcut tedavisi topikal prednizolon 24*1, moksifloksasin 5*1, siklopentolat 3*1 ve oral metilprednizolon 72 mg, amoksisilin klavulanik asit 2*1 olarak düzenlenen ve azaltılarak tedavisine devam eden hastaya ardışık olarak sol PK, lens aspirasyonu ve travmaya sekonder arka kapsül açıklığı saptanan bölgede anterior vitrektomi cerrahisinden 1 yıl sonra, keratoplasti suturlerinin alınmasını takiben 19.00 D refraktif güçte aniridiyi düzeltme amaçlı özel SF-GIL (Morcher) implantasyonu gerçekleştirildi. (Görsel 1a ve 1b) Hastanın süregelen takiplerinde düzeltilmiş görme keskinliği -2,50(-3,50@170) ile 0.7 seviyelerine çıktı. Takiplerde sklera süturlarının konjonktiva altından ekspoze olması nedeniyle perikard dokusu ile sütürler cerrahi olarak örtüldü. (Görsel 1c) Aynı olguda postoperatif greft rejeksiyon atağı, medikal tedavi ile kontrol altına alındı ve görme kaybı yaşanmadı.
OLGU 2: 29 yaşında daha önce korneal distrofisi nedeniyle her iki gözüne de PK operasyonu yapılan erkek hasta trafik kazası sonucu sol gözüne künt travma öyküsü ile tarafımıza başvurdu. Görme keskinliği sağ gözde 0.8, sol gözde el hareketi iken, biyomikroskopik incelemesinde sol gözde grafon opak idi ve afaki ile aniridi mevcuttu. Hastaya eş seanslı olarak sol PK ile 21.00 D refraktif güçteki SF-GIL (Morcher) aniridi lensi implantasyonu gerçekleştirildi.(Görsel 2) Hastanın düzeltilmiş görme keskinliği postoperatif dönemde -3,00 -3,50 @70 ile 0.6’ya artış gösterdi.
OLGU 3: Sol gözüne aldığı odun ile künt travma sonrası dış merkezde pereforasyon tashihi yapılarak tarafımıza başvuran 43 yaşında kadın hastanın muayenesinde görme keskinliği sağda tam, solda el hareketi seviyesindeydi. Biyomikroskobunda süturları intakt, afak, ön kamerada vitreus ve yoğun hemoraji mevcuttu. GİB normotondu. Hastaya eş seanslı sol PK ile birlikte 24.00 D refraktif güçte SF-GİL (Ophtec) implantasyonu yapıldı. Kontrollerinde düzeltilmiş görme keskinliği +1,25 -4,00 @50 ile 0.2ye artış gösterdi.(Görsel 3) Görme artışı, travmaya sekonder oluştuğu makülada Berlin ödemi sekeli olarak fovea atrofisi nedeniyle sınırlı kaldı.
BULGULAR: Bir hastaya ardışık (Görsel 1a ve 1b), 2 hastaya eş seanslı (Görsel 2 ve 3) cerrahilerle PK ve anterior vitrektomi sonrası 19.00 – 21.00 – 24.00 D refraktif güçte, aniridiyi düzeltme amaçlı özel SF-GİL (2 hastaya Morcher, diğerine Ophtec) implantasyonu uygulandı. Postoperatif dönemde en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri tüm olgularda yükseldi. Bir olguda sklera suturleri ekspoze olduğu için perikard ve konjonktiva dokusuyla örtülme cerrahisi uygulandı. (Görsel 1c). Aynı olguda postoperatif greft rejeksiyonu atağı, medikal tedavi ile kontrol altına alındı; görme kaybı yaşanmadı. Hiç bir olguda greftte endotelyal dekompanzasyon görülmedi. Bir olguda görme keskinliğinin düşük kalması, Berlin ödeminin sekeline bağlandı.
SONUÇ: Kornea-skleral perforasyon durumunda afaki ve aniridi varlığı, perforasyon tashihi sonrası gerçekleştirilecek kornea naklinin sağkalımını etkileyebileceği, ve nakil cerrahisinin görsel başarısını sınırlayacağı için düzeltilmesi gereken kusurlardır. Aniridi skleral fiksasyon göziçi lensleri, hem aniridi tashihi sağlayarak görsel rehabilitasyona, hem vitreus temasını önleyerek greft sağkalımının artmasına yardımcı olurlar. Diğer gözün rengine yakın bir renk seçimi ile hastaların kozmetik rehabilitasyonuna da katkıda bulunurlar. Farklı optik-haptik açılarıyla üretilen lensler, greft ve iris bakiyelerine uzaklığı sağlamakta ve lensi fizyolojik düzlemine yerleştirmeyi kolaylaştırmaktadır.
TARTIŞMA: Bu çalışmada travmatik afaki ve aniridinin eşlik ettiği perforasyon tashihli hastalarda kombine PK ve aniridi SF-GIL implantasyonun fonksiyonel ve kozmetik sonuçlarını gösterdiğimiz 3 olguyu sunduk. Travmatik aniridilerin prostetik replasmanı için aniridi GİL'leri kullanan birkaç seri olmasına rağmen, sadece birkaç vaka bu GİL'lerin PK ile kombinasyon halinde kullanımını tanımlamaktadır.8-13 Bazı yazarlar, PK'yi aniridik GİL yerleştirilmesiyle birleştirmek yerine 2 operasyonun evrelenmesini önermektedir.13,14 Kombine cerrahilerde biyometri hatalarının ve ametropinin ortaya çıkma şansı olduğu gibi, ardışık cerrahilerde de greft dokusuna cerrahi ve inflamatuar travma yaratma ihtimali vardır. Cerrahi zamanlamaya olgu bazında karar verilmelidir. Morcher GmHB12,15-19 ve Ophtec BV’ye 5,17,20 ait modeller de dahil olmak üzere çeşitli aniridi SF-GİL implantasyonuna ait başarılı sonuçlar bildirilmiştir. PKnın hem fonksiyonel hem de görsel umut vadeden aniridi SF-GIL implantasyonları ile birlikte ya da artarda yapılması görsel rehabilitasyona katkıda bulunmaktadır.