Nazlı S., Mutlu İ., Yörük N. G.
10TH INTERNATIONAL ACHARAKACONGRESS ON MEDICINE, NURSING, MIDWIFERY, AND HEALTH SCIENCES, İzmir, Türkiye, 4 - 05 Mart 2025, ss.10-11, (Özet Bildiri)
-
Yayın Türü:
Bildiri / Özet Bildiri
-
Basıldığı Şehir:
İzmir
-
Basıldığı Ülke:
Türkiye
-
Sayfa Sayıları:
ss.10-11
-
Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli:
Evet
Özet
TÜBİTAK
2209-A Öğrenci Projemizde amacımız; küreselleşme, teknolojinin gelişimi, sanayileşmenin
hayatımızda büyük bir yer kaplıyor olması, nüfus artışı ile tüketimin doğru
orantılı olarak ilerlemesi ayrıca tüketim alışkanlıkları içerisinde
plastiklerin de oldukça geniş yer bulması vb nedenlerle hayati fonksiyonları
olumsuz yönde etkilenen çeşitli canlılardan olan Sparus
aurata (Çipura)’nın solungaç, mide ve bağırsaklarında bulunması muhtemel mikroplastiklerin
varlığının tespitinin yapılmasıdır.Mikroplastik ve nanoplastiklere sindirim ve solunum
sistemleri ile deri yoluyla sıklıkla maruz kalınmaktadır. Mikroplastiklerin insanlar için
riskleri derecelendirilirken; plastik parçacığın şekli, büyüklüğü ve yüzey
kimyası gibi özelliklerinin de bilinmesi gerekmektedir. Parçacık büyüklüğü
mikroplastiklerin toksisitesi ile çok yakından ilişkilendirilmiştir. Parçacık
ne kadar küçük olursa nüfuz edebileceği organizmanın içine girebilmesi o kadar
mümkün olmaktadır.
İnsan vücudunun mikroplastiklere maruz kalması çoğunlukla balık, tuz,
su, et, tahıllar, baklagiller,
kabuklular/yumuşakçalar, meyve ve sebzeler yoluyla gerçekleşmektedir. Gıdalarda
sıklıkla tespit edilen mikroplastiklerin Polietilen (PE), polipropilen (PP),
polivinil klorür (PVC), polistiren (PS), polietilen tereftalat (PET) ve
poliüretan (PU), poliakrilonitril (PAN), polikarbonat (PC) veya polyester (PES)
gibi farklı nanofiber ve/veya mikrofiber polimerik malzemelerdir. Özellikle balık
dünya çapında önemli bir insan gıdası olduğundan, tüm insanlar için uzun vadeli
bir maruz kalma yolu oluşturmakta ve potansiyel halk sağlığı riski konusunda
endişe uyandırmaktadır.