Hemşirelik Öğrencilerinde Endotrakeal Aspirasyon Uygulama Becerisi Geliştirmede Parça Görev Öğretici Simülatörde Mulaj Yöntemi Kullanımı


Creative Commons License

Özden D., Yılmaz İ.

3. Uluslararası 9. Ulusal Yoğun Bakım Kongresi, Antalya, Türkiye, 9 - 12 Kasım 2022, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Simülasyon gerçek hayatta karşılaşılabilen olayların, durumların, bilişsel aktivitelerin ve teknik becerilerin gerçeğe en yakın olacak şekilde canlandırılarak veya kurgulanarak uygulanmasıdır. Standart bir hemşirelik beceri öğretiminde klinik uygulama öncesinde öğrencilerin beceriyi deneyimlemesi, hastaya zarar verme riskinin azaltılması için çeşitli simülasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Öğrenme kalıcılığını ve gerçekliğini arttırmada düşük gerçeklikli simülatörlere makyaj ve vücut sıvısı benzeri malzemeler uygulanmaktadır. Mulaj olarak da adlandırılan bu yöntem maket, manken veya standart hastaya kolayca uygulanan bir beceri öğretim yöntemidir. Kompleks ve öğrenilmesi zor becerilerde kullanılması, gerçeğe yakınlık düzeyini arttırmaktadır.


Yoğun bakım ünitelerinde sıklıkla uygulanan, öğrenmesi zor ve ileri seviye bir beceri olarak adlandırılan aspirasyon işleminin öğretiminde mulaj önemli bir yere sahiptir. Hemşirelik Esasları derslerinde, mulaj yöntemi olmadan aspirasyon becerisini öğrenen öğrenciler, işlem sırasında aspiratörden çıkan sekresyon sesini hastadaki gibi duyamadıklarını, kateter içinden geçen sekresyonları hastadaki gibi gözlemleyemediklerini dile getirmektedirler. Aspirasyon beceri öğretiminde tıpkı hastada olduğu gibi akciğerlerinde sekresyonu bulunan mankenlerle uygulama yapmak, öğrencilerin sekresyon sesini duymaları, sekresyon miktarı, kıvamı ve rengini gözlemleyebilmelerini sağlar. Böylece hastalarda tam olarak neyi gözlemlemeleri gerektiğini daha kalıcı bir şekilde öğrenmelerine yardımcı olur.


Bu derleme ile amacımız hemşirelik öğrencilerinde endotrakeal aspirasyon uygulama becerisi geliştirmede parça görev öğretici simülatörde mulaj yöntemi kullanımının öğrenmeyi kolaylaştırabileceğine, görsel, işitsel, dokunma gibi duyu organlarıyla öğrenmede kalıcılığı arttırarak öğrencilerin daha etkin bir bakım sağlayabileceğine ve aspirasyon becerisinin öğretiminde kullanılan farklı yöntemlere dikkati çekmektir.