The Role of Ethics on Conflict Handling Styles A Scenario Based Study


Creative Commons License

Alakavuklar O. N., Çakar U.

Turkish Journal of Business Ethics, cilt.5, sa.2, ss.89-116, 2012 (ESCI)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 5 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2012
  • Dergi Adı: Turkish Journal of Business Ethics
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Emerging Sources Citation Index (ESCI), Index Islamicus, TR DİZİN (ULAKBİM), Sobiad Atıf Dizini
  • Sayfa Sayıları: ss.89-116
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

All organizations face interpersonal conflicts due to a variety of reasons. Ethical problems are one of the most important reasons of such conflicts. It is observed that the management of conflicts which are caused by ethical dilemmas is generally neglected in the literature. Hence, this study aims to analyze people's responses to conflict situations involving ethical dilemmas in an academic setting. 373 academicians form the sample to collect responses to a scenario which reflects a dilemma in publication ethics. Rahim's Organizational Conflict Inventory - II (ROCI-II) and Multidimensional Ethics Scale (MES) are used to measure interpersonal conflict handling styles and ethical orientations. A statistically meaningful relationship is observed between the ethical approaches and interpersonal conflict handling styles.

Keywords: Ethics, Ethical Approaches, Interpersonal Conflict Handling Styles, Scenario Method.

-ÖZET-

Bütün örgütler çeşitli sebeplere dayalı olarak kişilerarası çatışmalarla karşılaşmaktadır. Ahlaki problemler bu çatışma sebepleri arasında en önemlilerinden birini oluşturmaktadır. Yazında ahlaki ikilemlerden kaynaklanan çatışmaların yönetimine ilişkin araştırmaların genellikle ihmal edildiği görülmektedir. Bu çalışma, ahlaki ikilemler içeren çatışma durumuna akademik bir ortamda insanların ne şekilde yanıt verdiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Akademik yayın ahlakı ile ilgili çelişkiyi yansıtan bir senaryoya verilen yanıtlar çerçevesinde 373 akademisyenden oluşan bir örneklem kullanılmıştır. Kişilerarası çatışma yönetim biçimlerini ve ahlaki eğilimleri ölçmek amacıyla Rahim'in Örgütsel Çatışma Envanteri - II ve çok boyutlu etik ölçeği kullanılmıştır. Ahlaki yaklaşımlar (deontoloji, bencillik ve görecelilik) ile çatışmayı ele alış biçimlerinin üçü (kaçınma, uyma ve uzlaşma) arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Ahlak, Ahlaki Yaklaşımlar, Kişilerarası Çatışma Yönetim Biçimleri, Senaryo Yöntemi.