Tavşanlarda Tarantula Cubensis Ekstraktı ve Düşük Enerjili Lazer Uygulanan Deneysel Kemik Defektlerinin İyilesmesinde Osteonektin ve Ostekalsinin Etkilerinin Araştırılması


Altan S., Sağsöz H.

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, cilt.13, sa.2, ss.149-156, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Kemik dokunun yeniden şekillenmesi, döngüsel ve uzun bir süreç olarak tanımlanır. Bu dinamiklerin sadece biyolojik bir süreç tarafındantetiklenmediği, aynı zamanda biyokimyasal, elektriksel ve mekanik uyaranların kemik dokusunun devamlılığının sağlanmasında anahtarfaktörler olduğu kabul edilmektedir. Bu çalışmada, Düşük Enerjili Lazer (DEL) ve T. Cubensis Ekstraktı (TCE) uygulamalarının kemikonarımını destekleyebileceği hipotezinden yola çıkarak, kemik iyileşmesi ve mineralizasyonun belirteçlerinden olan Osteokalsin (OC) veOsteonektin (ON) ekspresyon yoğunlukları üzerindeki etkilerinin ortaya koyulması amaçlandı. Çalışmada Dicle Üniversitesi DeneyHayvanları Ünitesinden temin edilen toplam 54 adet 6-8 aylık Yeni Zelanda ırkı erkek tavşan (2.5-3 kg) kullanıldı. Tavşanlar operasyonsonrası her bir grupta 18 adet olacak şekilde 3 ana uygulama grubuna ayrıldı. Operasyon sonrası DEL ve TCE kemik defekti oluşturulanbölgeye uygulandı. Tavşanlarda defekt oluşturulan kemik dokudan elde edilen kesitlerde OC ve ON’nin defekt bölgesindekilokalizasyonlarını ve ekpresyonlarını belirlemek için immunohistokimyasal yöntem uygulandı. Kortikal ve spongiyöz kemiklerde sekonderkemik oluşumuna paralel olarak OC ve ON ekspresyonlarının değişkenlik gösterdiği belirlendi. OC ekspresyonunun DEL ve TCE gruplarında,kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu saptandı. Kontrol grubunda 7, 21 ve 28 günlerde ON ekspresyonlarının nispeten zayıf ve benzerolduğu, buna karşın DEL ve TCE gruplarında uygulamaların 7. ve 21. günlerde ON ekspresyonun nispeten zayıf, 28. günde ise ONekspresyonun yüksek olduğu dikkati çekti. Sonuç olarak, tavşan kemik defekti modelinde düşük enerjili lazer ve t. cubensis uygulamalarınınkemik iyileşmesi sırasında OC ve ON ekspresyonlarını artırdığı ve uygulama günlerine göre OC ve ON ekspresyonlarındaki kademeli artışınerken kemik iyileşmesinin desteklenmesinde önemli potansiyellere sahip olabileceğini göstermiştir.
The remodeling of bone tissue is characterized as a cyclic and lengthy process. It is accepted that these dynamics are not triggered by a biological process, but also that biochemical, electrical and mechanical stimuli are key factors in maintaining the continuity of bone tissue. In this study, we aimed to demonstrate the effects of low-level laser (DEL) and T. cubensis extract (TCE) applications on the expression intensities of Osteocalcin (OC) and Osteonectin (ON), which are markers of bone healing and mineralization, based on the hypothesis that they can support bone repair. A total of 54 6-8-month-old male rabbits (2.5-3 kg) obtained from Dicle University Experimental Animal Unit were used in the study. The rabbits were divided into 3 main treatment groups, 18 in each group after the operation. After the operation, DEL and TCE were applied to the area where the bone defect was created. An immunohistochemically method was applied to determine the localizations and expressions of OC and ON in the defect area in the sections obtained from the defected bone tissue in rabbits. It was determined that OC and ON expressions varied in parallel with secondary bone formation in cortical and cancellous bones. OC expression was found to be higher in DEL and TCE groups than control group. It was noticed that ON expressions were relatively weak and similar on days 7, 21 and 28 in the control group, whereas in DEL and TCE groups, ON expression was relatively weak on the 7th and 21st days and ON expression was high on the 28th day. In conclusion, it has been shown that low level laser and T. Cubensis application increase OC and ON expressions during bone healing in the rabbit bone defect model and gradual increase in OC and ON expressions according to the application days may have important potentials in supporting early bone healing.