I. Ulusal Çocuk Beslenme Kongresi, Gaziantep, Turkey, 25 - 29 October 2023, pp.70-72
GİRİŞ VE AMAÇ
Perkutan endoskopik gastrostomi (PEG), beslenme rehabilitasyonunda 1980 yılından bu
yana uygulanan güvenilir bir yöntemdir. Nörolojik tutulumu olan metabolik hastalıklarda,
hastaların yutma fonksiyon bozukluğu da görülebilir. PEG kullanımı; hastaların beslenme
durumunu ve bakım verenlerin yaşam kalitesini arttırmanın yanı sıra, mevcut hastalıklarına
bağlı gelişen metabolik bozuklukları ve hospitalizasyon sürelerini de azaltmaktadır. Bu
çalışmanın amacı PEG ile beslenen altı hastanın PEG öncesi ve sonrası klinik takibini
incelemektir.
YÖNTEM
Çalışmaya 2 metilmalonik asidemi (MMA), 2 nonketotik hiperglisinemi, 1’er propionik
asidemi ve GM1 gangliosidoz olmak üzere toplam 6 hasta alındı. Hastaların 4’ü (%66,6)
erkek idi. PEG sonrası en az 2 yıl takibi olanlar çalışmaya dahil edildi. Olgu 5’in PEG sonrası
takip süresi 6 ay idi. Bu nedenle hasta çalışmadan çıkarıldı. Hastaların PEG öncesi ve sonrası
enfeksiyon sıklığı, hospitalizasyon ihtiyacı ve süresi, kilo, boy standart deviasyon skoru
(SDS) değerleri, hemoglobin (Hb) ve albümin değerleri retrospektif olarak dosyalarından
elde edilen bilgiler ile incelendi. Hastaların PEG öncesi, PEG sonrası 1. yıl ve PEG sonrası
2. yılda bakılan değerlerinin ortalaması alınarak karşılaştırıldı. Hastaların bilgileri
dosyalarından alındı.
BULGULAR
Çalışmaya alınan hastaların mevcut yaş ortalamaları 7,9 yıl (min-maks: 3,3-11,2 yıl), PEG
açılma zamanı ortalama 30 ay (13-63 ay), PEG sonrası takip süresi ortalama 63,8 ay (24-122
ay) idi. Hastalardan 4’ünün PEG açılma endikasyonu disfaji iken, 1 hastaya ileus sonrası
PEG açıldı (Tablo 1).Hastaların PEG sonrası kilo SDS, hemoglobin, albümin değerlerinde artış; yıllık
hospitalizasyon sıklık ve sürelerinde ise düşme gözlendi. Hemoglobin düzeyindeki artış
istatistiksel olarak anlamlı idi (Tablo 2).TARTIŞMA VE SONUÇ
Kalıtsal metabolik hastalığı olan hastalarda sıklıkla yeme güçlüğü ortaya çıkmakta ve bu
durum hastanın metabolik dengesinin bozulmasına, hastaneye yatış sıklığının artmasına ve
antropometrik bozukluklara neden olmaktadır. Hastalara gastrostomi ile beslenme
seçeneğinin verilmesi bu komplikasyonların azalmasına olanak vermektedir. Çok sayıda
hastanın yer aldığı çalışmalar yapılması, parametreler üzerindeki etkinin daha net olarak
ortaya konulmasını sağlayacaktır.