Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi, cilt.26, sa.3, ss.233-238, 2021 (Hakemli Dergi)
Öz
Amaç: Bu çalışmada, gebelikleri süresince yeşil çay ekstraktıyla beslenen sıçanların ve yavrularının karaciğer dokularında sSitokeratin-18 (SK-18) düzey ve ekspresyonunu değerlendirmek
amaçlanmıştır.
Yöntem: On sekiz adet Wistar albino gebe sıçan, iki gruba ayrıldı: kontrol grubu ve (oral gavaj
ile 50 mg/kg yeşil çay ekstraktı verilenuygulanan) yeşil çay grubu. Yirmi bir günlük gebelikten sonra, her iki gruptaki anne sıçanların ve doğdukları ilk gün yavruların karaciğer dokuları
çıkarıldı. Bu doku örneklerinde SK-18 ekspresyonu ve düzeyi immünohistokimyasal olarak ve
enzime bağlı immünosorbent analiz (ELISA) ile değerlendirildi.
Bulgular: İki grupta da maternal dokularda santral venlerin çevresindeki hepatositlerin hücre
zarları yakınında kuvvetli SK-18 immünoreaksiyonu gözlendi. Kontrol grubu yenidoğan dokularında santral ven çevresindeki hepatositlerde zayıf SK-18 immünoreaksiyonu gözlenirken,
yeşil çay grubunda hepatositlerin hücre zarı yakınında oldukça kuvvetli SK-18 immünoreaksiyonu gözlendi. Biyokimyasal incelemede de, maternal SK-18 düzeyleri her iki grupta da yüksek
olup birbirinden istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermezken, neonatal SK-18 düzeyleri
kontrol grubuna kıyasla yeşil çay grubunda anlamlı biçimde daha yüksekti.
Sonuç: İmmünohistokimya ve ELISA sonuçlarımız gebelik süresince maternal yeşil çay tüketiminin yenidoğan karaciğerinde hücre hasarına neden olabileceğini düşündürmektedir.
Anahtar Sözcükler: karaciğer; sitokeratin-18; yenidoğan; yeşil çay