8. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Aydın, Türkiye, 17 - 20 Ekim 2024, ss.1400-1411, (Özet Bildiri)
Sürdürülebilirlik,
çevresel, ekonomik ve sosyal boyutların entegre bir biçimde değerlendirilmesini
gerektiren, doğal kaynakların verimli kullanımı ve çevresel etkilerin minimize
edilmesini hedefleyen disiplinlerarası bir yaklaşımdır. Doğal kaynaklara olan yüksek
bağımlılığıyla öne çıkan yiyecek ve içecek sektörü, sürdürülebilirlik
uygulamalarının hayata geçirilmesinde stratejik bir öneme sahiptir. Bu
çerçevede, yerel gastronomi ve kültürel kimliğin taşıyıcıları olan esnaf
lokantalarının mevcut uygulamalarının sürdürülebilirlik perspektifinden
incelenmesi hem akademik literatüre katkı sunmakta hem de sektörde
sürdürülebilirlik politikalarının geliştirilmesi için önemli bir referans
noktası oluşturmaktadır.
Çalışmanın
amacı, esnaf lokantalarının mevcut uygulamalarının sürdürülebilirlik açısından
değerlendirilmesidir. Çalışmanın amacına uygun olarak nitel bir araştırma
tasarımı ile şekillenen araştırmanın evrenini İzmir’in gastronomik yapısının
önemli bir unsuru olan Kemeraltı Bölgesi'nde faaliyet gösteren esnaf
lokantaları oluşturmaktadır. 26 esnaf lokantası ile derinlemesine görüşme
tekniği ile veri toplanmış ve elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz
edilmiştir.
Araştırmanın
sonucunda esnaf lokantalarının işleyişi ile sürdürülebilirlik bilinci arasında
doğrudan bir ilişki kurulamasa da mevcut işleyişlerinde sürdürülebilirlikle
ilişkilendirilebilecek çeşitli uygulamalar olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, bu tür sürdürülebilir
uygulamaların daha yaygın hale getirilmesi için farkındalık yaratmanın önemine
vurgu yapılarak, elde edilen veriler ışığında çalışmanın sonunda uygulamaya
yönelik kavramsal bir model önerisi geliştirilmiştir.
Anahtar
kelimeler:
Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Gastronomi, Esnaf Lokantaları, Kemeraltı