ESNAF LOKANTALARINDAKİ UYGULAMALARIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKLE İLİŞKİSİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA


Işıldar P., Aydın B.

8. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Aydın, Türkiye, 17 - 20 Ekim 2024, ss.1400-1411, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Aydın
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1400-1411
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Sürdürülebilirlik, çevresel, ekonomik ve sosyal boyutların entegre bir biçimde değerlendirilmesini gerektiren, doğal kaynakların verimli kullanımı ve çevresel etkilerin minimize edilmesini hedefleyen disiplinlerarası bir yaklaşımdır. Doğal kaynaklara olan yüksek bağımlılığıyla öne çıkan yiyecek ve içecek sektörü, sürdürülebilirlik uygulamalarının hayata geçirilmesinde stratejik bir öneme sahiptir. Bu çerçevede, yerel gastronomi ve kültürel kimliğin taşıyıcıları olan esnaf lokantalarının mevcut uygulamalarının sürdürülebilirlik perspektifinden incelenmesi hem akademik literatüre katkı sunmakta hem de sektörde sürdürülebilirlik politikalarının geliştirilmesi için önemli bir referans noktası oluşturmaktadır.

Çalışmanın amacı, esnaf lokantalarının mevcut uygulamalarının sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesidir. Çalışmanın amacına uygun olarak nitel bir araştırma tasarımı ile şekillenen araştırmanın evrenini İzmir’in gastronomik yapısının önemli bir unsuru olan Kemeraltı Bölgesi'nde faaliyet gösteren esnaf lokantaları oluşturmaktadır. 26 esnaf lokantası ile derinlemesine görüşme tekniği ile veri toplanmış ve elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir.

Araştırmanın sonucunda esnaf lokantalarının işleyişi ile sürdürülebilirlik bilinci arasında doğrudan bir ilişki kurulamasa da mevcut işleyişlerinde sürdürülebilirlikle ilişkilendirilebilecek çeşitli uygulamalar olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, bu tür sürdürülebilir uygulamaların daha yaygın hale getirilmesi için farkındalık yaratmanın önemine vurgu yapılarak, elde edilen veriler ışığında çalışmanın sonunda uygulamaya yönelik kavramsal bir model önerisi geliştirilmiştir.

Anahtar kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Gastronomi, Esnaf Lokantaları, Kemeraltı