KÜRESELLEŞME SÜRECİNİN ULUS DEVLET ANLAYIŞI VE KAMU MALİYESİ BİLEŞENLERİNDE MEYDANA GETİRDİĞİ DÖNÜŞÜM


Özayrancı Y. E., Kılınç F.

I.ULUSLARARASI GAP İŞLETME BİLİMLERİ VE EKONOMİ KONGRESİ, Şanlıurfa, Turkey, 4 - 06 May 2018, pp.27-28

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: Şanlıurfa
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.27-28
  • Dokuz Eylül University Affiliated: Yes

Abstract

KÜRESELLEŞME SÜRECİNİN ULUS DEVLET ANLAYIŞI VE KAMU MALİYESİ BİLEŞENLERİNDE MEYDANA GETİRDİĞİ DÖNÜŞÜM

ÖZET

Arş. Gör. Yunus Emre ÖZAYRANCI

Dokuz Eylül Üniversitesi, yunusemre.ozay@deu.edu.tr

Arş. Gör. Furkan KILINÇ

Hakkari Üniversitesi, furkankilinc@hakkari.edu.tr

İktisadi faaliyetlerin bölgeler ve kıtalar arasında dolaşımını sağlayan ve sosyal ilişki yapılarını değiştiren küreselleşme süreci,sosyal bilimler kapsamındaki hemen hemen her disiplin tarafından kendi uzmanlık alanlarına göre tanımlanmakta ve değerlendirilmektedir. Temelinde bilişim teknolojilerinin itici gücü olan küreselleşme ekonomik, sosyal, finansal, kültürel ve siyasal kapsamda farklı şekillerde ele alınmaktadır.

Küreselleşme sürecinde iktisadi ve sosyal hayatta meydana gelen değişmeler ile birlikte kültürel ve siyasi anlamda da meydana gelen dönüşüm ulus devletin geleneksel yapısını ve işlevlerini farklılaştırmıştır. Bu kapsamda ulus devlet anlayışının yeniden şekillenme sürecine girdiği ortamda bu değişikliğin gerekliliği ve yeni düzene uyum sağlama çabaları tartışılması gereken bir konudur. Bazı yaklaşımlara göre küreselleşme, ulus devlet sisteminin önemini azaltmış bazı yaklaşımlara göre ise bu süreç ulus devlet anlayışı lehine gelişmiştir.

Küreselleşme neticesinde devlet anlayışında meydana gelen değişmeler devletin alt sistemi olarak ifade edilebilecek kamu maliyesi alanında da etkiler oluşturmakta ve bu anlamda devletin belirli ekonomik ve sosyal süreçlere dahil olması noktasında sorunlar oluşturmaktadır.Bu durum ulus devletin egemenlik kavramının sorgulanmasına da neden olmaktadır. Nitekim hemen hemen bütün devletler, kurallarını kendilerinin koyamadıkları çeşitli uluslararası ve uluslar üstü hukuk kurallarına göre taahhütler üstlenmek durumunda kalmaktadır. Bu nedenle devletlerin kamu maliyesi amaçları doğrultusunda çeşitli kamu maliyesi araçlarını kullanma imkanları da sınırlandırılmış olmaktadır. Bu kapsamda küreselleşme sürecinin devletler üzerindeki etkilerini ulus devlet anlayışı ile beraber kamu maliyesi amaçları ve araçlarında oluşturduğu değişimler çerçevesinde de ele almak faydalı olacaktır.

Çalışmada küreselleşme sürecinin devlet anlayışı ve alt bileşenleri üzerindeki etkileri ele alınmakta ve yaşanan dönüşümün mali politikalar kapsamında ekonomik yansımaları tartışılmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Ulus Devlet, Kamu Maliyesi