Gıda Güvenliği ve Toplum 5.0


Creative Commons License

Karaman Z. T.

TÜM YÖNLERİYLE TOPLUM 5.0 Birinci Baskı , Çakır,Özlem ve Karaman,Zerrin Toprak, Editör, Nobel, Ankara, ss.131-151, 2020

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2020
  • Yayınevi: Nobel
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.131-151
  • Editörler: Çakır,Özlem ve Karaman,Zerrin Toprak, Editör
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Küresel ve/veya bölgesel risklerden bilinen ana başlıklardan herhangi biri görünür hale geldiğinde veya bir adım öne çıktığında, doğrudan veya dolaylı; diğer tehditler de konunun bir yanında yer almaktadır. Son zamanlarda jeolojik ve meteorolojik tehditler kadar, teknolojinin geliştirdiği biyolojik ve siber saldırılar da öne çıkmıştır. Karşılaşılan risklerin merkezinde gelişmişlikleri farklı olsa da, kalabalık ve sıkışık nüfusa sahip yerleşimler yer almaktadır.  

2019 yılının sonu itibariyle, gıda güvenliğini de etkileyen ve ölümcül sonuçlar yaratan bir “küresel virüs salgını” konusu Çin yönetimi tarafından gündeme getirilmiştir. Çin’den başladığı sanılan? Amerika, Avrupa, Asya olmak üzere dünyanın neredeyse bütününe sıçrayan bu salgının, diğer yaşanan salgınlar gibi atlatılacağı beklentisi yerini, kısa zamanda, kalıcı olabileceği endişesine bırakmıştır. Virüs salgını taşıdığı riskler itibariyle, gerçek dünyamızı zorlasa da “ölüm korkusu” ile 2020 Nisan ortalarında artık hayatımıza yerleşmiş ve küresel ölçekte de kamu politikalarını etkiler hale gelmiştir. Bu çalışmada, gıda güvenliğinin üretim ilişkileri boyutu , güvenlik geniş perspektifinden incelenmiştir.