Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Kongresi: Krizler, Belirsizlikler, Arayışlar, Bingöl, Türkiye, 11 - 13 Kasım 2021, ss.181-191, (Tam Metin Bildiri)
Her yıl dünya çapında üretilen gıdanın üçte biri kaybolmakta veya israf edilmektedir. Bu durum, genel gıda değer
zincirinin bozulmasına ve toplum üzerinde olumsuz çevresel, ekonomik ve sosyal etkilere neden olmaktadır. Her ülke
sorumsuz gıda tüketimi sorunuyla karşı karşıya olduğundan, büyük miktarlarda gıda israf edilmektedir. Sadece
ekonomik gerekçelerle açıklanamayan gıda israfı, büyük ölçüde tüketicilerin gıda israfı konusundaki farkındalığı ile
ilişkilidir. Bu nedenle, tüketicilerin gıda israfı konusundaki farkındalığının artması ile birlikte gıda israfının azalması ve
çevre dostu ürünlerin daha fazla tercih edilmesi öngörülmektedir. Bu doğrultuda çalışma kapsamında, tüketicilerin gıda
israfı konusundaki farkındalığının ekolojik bilinçli tüketim davranışına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Kolayda
örnekleme kapsamında anket yöntemi ile 388 katılımcıdan veri toplanmıştır. Toplanan veriler, SPSS paket programı
yardımıyla analiz edilerek sonuçlar raporlanmıştır. Araştırma bulgularına göre, tüketicilerin gıda israfı konusundaki
farkındalığına ait açlık kaygısı, çevresel kaygı, atık gıda depolama kaygısı ve su kıtlığı kaygısı boyutlarının ekolojik bilinçli
satın alma davranışı ve yeşil ürünlere yönelik tutum üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Elde edilen
bulguların, tüketici bilinçlendirme programlarının planlanması ve sorumlu gıda tüketimi rehberliği ve eğitimi için
uygulayıcılar, akademisyenler ve politika yapıcıların ilgisini çekeceği öngörülmektedir.