PERİLEZYONEL EKOJENİK HALO MEME KANSERİNDE TÜMÖR PROGNOSTİK FAKTÖRLERİN VE MOLEKÜLER SUBTİPLERİN ÖNGÖRÜLMESİNDE İNDİREKT BULGU OLABİLİR Mİ?


Başara Akın I., Yarol R. C., Balcı A., Altay C., Güray Durak M., Aksoy S. Ö., ...Daha Fazla

8. ULUSAL MEME RADYOLOJİSİ SEMPOZYUMU , Muğla, Türkiye, 26 - 27 Mayıs 2023, cilt.1, ss.52-53

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Muğla
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.52-53
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen malignite olup önemli bir morbidite ve mortalite sebebidir. (1)  Ultrasonografi meme kanseri tanısında önemli bir modalite olup lezyonların raporlanmasında BI-RADS  sınıflaması kullanılır (2). Kitle boyutu, şekli, konturları, oryantasyonu, eko paterni BI-RADS  sınıflamasında kullanılmaktadır(3). Perilezyonel ekojenik halo meme lezyonlarında malignite kriteri  olarak tanımlanmış bir bulgu olup önceki BI-RADS sınıflamasında da tanımlayıcı kriterlerden olarak  bulunmaktaydı. Malign lezyonlarda sıklıkla görülebilen bir bulgu olmakla birlikte her malign tümörde  de izlenmemektedir. Çalışmamızda, perilezyonel ekojenik halonun meme kanserinde tümörün  prognostik faktörleri ve moleküler subtipleri ile ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır.  

Gereç ve Yöntem: 

Ocak 2020-Ocak 2023 tarihleri arasında mamografi kliniğinde BI-RADS 4 ve 5 sınıflamasında  değerlendirilip biyopsi işlemi yapılan ve malign meme tümörü tanısı alan 528 hasta retrospektif olarak  PACS sistemindeki ultrason görüntüleri üzerinden değerlendirilmiştir. Değerlendirmeye uygun toplam  83 hasta iki radyolog tarafından uzlaşma ile seçilip çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar perilezyonel  ekojenik halo bulunan ve bulunmayan olmak üzere iki grupta sınıflandırılmıştır. Perilezyonel ekojenitesi  olan ve olmayan hastalara ait yaş, kitle boyutu, kitlelere ait BI-RADS sınıflama bulguları, patolojik tanı,  histopatolojik özellikleri ve moleküler subtiplerine ait bulgular karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizde  bulgular Ki Kare Testi ile karşılaştırılmıştır ve p < 0.05’tir. 

Bulgular: 

Toplam 83 hastadan 41’inde perilezyonel ekojenik halo var (Grup 1) iken 43 hastada (Grup 2) halo  bulunmamaktaydı. Her iki grup arasında hastaların ortalama yaşları (Grup 1: 61.87, Grup 2: 55.06)  arasında istatistiksel anlamı fark izlenmiştir (p = 0.027). Kitle boyutları (Grup 1: 21.3 mm, Grup 2: 27.3  mm) açısından bulgular istatistiksel olarak anlamıydı (p = 0.016). BI-RADS sınıflamasında gruplar  arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmiştir (p = 0.002). Moleküler subtipler açısından gruplar  karşılaştırdığında luminal tümörler ve luminal olmayan tümörler arasındaki fark istatistiksel olarak 

anlamlı saptanmıştır (p = 0.08). Gruplara ait BI-RADS sınıflamasının ve moleküler subtiplerin dağılımı  Tablo 1 ve 2’de sunulmuştur. Ortalama Ki 67 proliferasyon indeksi Grup 1’de 26.21, Grup 2’de 44.16  olarak bulunmuştur. Gruplar arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı olarak saptanmıştır ( p = 0.001).  Diğer bulgularda belirgin anmalı istatisitiksel fark izlenmemiştir.  

Tartışma ve Sonuç: 

Perilezyonel ekojenik halo her ne kadar güncel BI-RADS sınıflamasında yer almasa da malignite kriteri  açısından kullanışlı bir bulgudur. Malignite olasılığı yüksek olarak saptanan meme lezyonlarında  histopatolojik tanı öncesinde, ekojenik halo varlığı ve yokluğunun değerlendirilmesi tümörün  prognostik faktörleri ve moleküler subtiplerinin ön görülmesinde önemli katkılar sağlamaktadır.