Karaciğer nakli sonrası gelişen nadir bir komplikasyon: Diafragma hernisi


Buran A. H.

18. Ulusal Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Kongresi, Antalya, Türkiye,, Antalya, Türkiye, 2 - 05 Kasım 2022, ss.48, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.48
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 

GİRİŞ: Edinilmiş diafragma hernisi tüm yaş gruplarında nadir bir konplikasyondur. En sık ince barsak ve kolon herniye olmaktadır.  Burada karaciğer naklinden iki ay sonra karın ağrısı, kusma ve solunum sıkıntısı ile başvuran ve ilk çekilen batın ve akciğer grafilerinde bulgu saptanmayan bir olgu sunulmaktadır. Amacımız; hastaların seri değerlendirilmesinin önemini vurgulamaktır. 

OLGU: Strülinemi tanısı alan ve başvurusundan iki ay önce karaciğer tranplantasyonu yapılan hasta ateş, huzursuzluk, kusma, karın ağrısı şikayetiyle acil servise getirildi. Fizik muayenesinde batında hasssasiyet saptanmayan hastanın PA akciğer grafisi, batın grafisi ve batın ultrasonografisinde bulgu saptanmadı. Klinik rahatlama görülmeyen hasta izleme alındı. İzlemde solunum sıkıntısı belirginleşen hastanın sağ hemitoraksta solunum seslerinin alınamaması sebebi ile çekilen akciğer grafisi şüpheli efüzyon ve nekrotizan pnömoni olarak yorumlandı. Antibiyotik tedavisi başlandı ancak diafragma hattının net seçilememesi, çok hızla gelişen bir tablo olması sebebi ile toraks bilgisayarlı tomografi istendi. Sağ hemitoraks alt kesiminde diafragmatik yaklaşık 2 cm lik defektten torakal kavite içerisinde intestinal ansların herniasyonu izlendi. Çocuk cerrahisi bölümünce gerçekleştirilen acil laparotomi ile barsak anslarının rezeksiyonu ve primer onarımı sonrası hasta, sağlıkla taburcu edildi.

TARTIŞMA: Edinilmiş diyafragma hernileri, pediatrik karaciğer transplantasyonlarının nadir ancak hayatı tehdit edici bir komplikasyonudur. Görece büyük sol lob karaciğer grefti kullanımı, cerrahi travma, yetersiz beslenme, yüksek karın içi basınçlar gibi faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Olguların çoğu transplantasyon sonrası ilk 6 ay içinde görülmektedir. Klinik prezentasyonu, kusma ve karın ağrısının ön planda olduğu bağırsak obstruksiyonudur. Ayrıca solunum sıkıntısı ve sepsisi taklit edebilmektedir. Hızla fark edilip, müdahale edilmediği taktirde intestinal obstruksiyon, perforasyon ve sepsise yol açarak hayatı tehdit edici durumlara yol açabilmektedir.

SONUÇ: Karaciğer nakli sonrası başka türlü açıklanamayan solunum veya gastrointestinal semptomları olan pediatrik hastalarda, diyafram hernileri ayırıcı tanıda her zaman akılda tutulmalı, seri değerlendirmeler ile acil müdahalede bulunulmalıdır.