Color Removal from Industrial Wastewater by Chitosan Coagulation


OKTAV AKDEMİR E.

11. Uluslararası İstanbul Bilimsel Araştırma Kongresi, İstanbul, Türkiye, 15 Ekim 2022, ss.109-116

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.109-116
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çevre dostu koagülantların atıksu arıtımında uygulanabilirliği son yıllarda yeni araştırma konusu olmuştur. Toksik olmayan, biyolojik olarak parçalanabilen bir doğal polimer olan çitosan bu amaçla yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada çitosan koagülasyonu ile renk giderimi iki farklı endüstrinin atıksuyunda denenmiştir. Deneysel çalışmalar Box-Wilson deneysel tasarım metoduna göre tasarlanmıştır. Bu metod, çitosan koagülasyonu ile renk giderimi için istatistiksel olarak güvenilir sonuçlar üretmek ve ayrıca renk giderme verimliliklerini en iyi duruma getiren optimum koşulları saptamak için kullanılmıştır.

 

İlk olarak boyalı sularla denemeler yapılmıştır. Farklı boya konsantrasyonları (50-300 mg/l) ve farklı çitosan konsantrasyonları (50-200 mg/l) seçilmiş, jar testi yapılarak en yüksek renk giderme verimini veren koşullar belirlenmiştir. Çalışma kapsamında ikinci olarak incelenen endüstri ise süt endüstrisidir. Süt endüstrisinden alınan peyniraltı suyuna farklı konsantrasyonlarda (30-300 mg/l) çitosan eklenerek jar testi uygulanmış, maksimum renk giderme veriminin elde edildiği çitosan konsantrasyonu ve çökeltim süresi belirlenerek bildiri kapsamında sunulmuştur. 

Applicability of environmentally friendly coagulants in wastewater treatment has become a new research topic in recent years. Chitosan, a non-toxic, biodegradable natural polymer, is widely used for this purpose. In this study, color removal with chitosan coagulation was studied in wastewater of two different industries. Experimental studies were designed according to the Box-Wilson experimental design method. This method was used to produce statistically reliable results for color removal by chitosan coagulation and also to determine optimum conditions that optimize color removal efficiencies.

 

First, experiments were made with dyeing wastewater. Different dye concentrations (50-300 mg/l) and different chitosan concentrations (50-200 mg/l) were selected. Jar test was performed to determine the conditions giving the highest color removal efficiency. The second industry examined within the scope of the study is the dairy industry. The jar test was applied by adding chitosan at different concentrations (30-300 mg/l) to the cheese whey obtained from the dairy industry. The chitosan concentration and the precipitation time, at which the maximum color removal efficiency was obtained, were determined and presented within the scope of the study.