Keçi Yetiştiriciliğinde İlaçlarla Tedavi ve Güncel Yaklaşımlar, FERAY ALTAN, Editör, Turkiye Klinikleri, Ankara, ss.95-101, 2024
Tarihin bilinen en eski çağlarından beri değişik toplum ve topluluklarda farklı türlerden elde edi-
len sütler ile çeşitli işlemler uygulanarak şekillendirilen süt ürünleri insan beslenmesinde oldukça önemli
bir yere sahiptir. Dünya’daki hızlı nüfus artışı ile teknolojinin gelişimine bağlı olarak tüketicilerde de-
ğişik gıdalara yönelik taleplerin bulunması gıda çeşitliliğini de beraberinde getirmektedir. Global olarak
her geçen gün artış gösteren gıda çeşitliliği her ne kadar kaçınılmaz olsa da insan beslenmesi aynı za-
manda gelişiminin temel ögelerini teşkil eden et ve süt ürünlerine olan ihtiyaç her koşulda yerini muha-
faza edecektir. Süt ve süt ürünlerinin başlıca fonksiyonel gıda olmasını sağlayan komponentler ise; süt
şekeri olan laktoz yanında biyolojik değeri yüksek proteinler ile esansiyel amino asitler ve yağ asitleri,
kalsiyum, suda çözünen vitaminler ile çeşitli minerallerdir. Ancak, bazı metabolizmaların sütteki laktozu
büyük ölçüde laktaz (β- galaktosidaz) enziminin yetersizliği ve/veya diğer farklı durumlara bağlı olarak
sindirememeleri nedeniyle bir “Besin Duyarlılığı” olan “Laktoz İntolerans” şekillenebilmektedir. Bu
bağlamda, keçi sütü tüketiminin laktoz intolerans bireylerin süt ve ürünleri gibi günlük olarak karşılan-
ması gereken temel unsurlardan uzak kalmadan, fonksiyonel beslenmeye katkı sunması ile önemi her
geçen gün daha da fazla anlaşılacaktır.
Anah tar Ke li me ler: Keçi sütü; laktoz intolerans; laktaz; kazeinler