Kanser Hastalarının COVID-19 Bilgi ve Davranışları ile Korku Düzeyleri Arasındaki İlişki


Creative Commons License

Yaşa Y., Karadağ E., Memiş M. N., Küçükkarakurt A. G.

4.Uluslarası 5.Ulusal Onkoloji Hemşireliği Kongresi, Ankara, Türkiye, 12 - 14 Ekim 2022, ss.6-7

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.6-7
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet

Kanser hastalığına genetik, çevresel faktörlerin yanında beslenme şekli de risk faktörü oluşturmaktadır. Son yıllarda etik, ekolojik ve sağlık açısından farkındalığın artması ile vejeteryan, vegan ve pesketaryen diyet şekli daha da benimsenmeye başlanmıştır. Vegan ve pesketeryan beslenme vejeteryan beslenmenin alt tipleri olarak geçmektedir. Yapılan çalışmalar doğrultusunda bu beslenme şekillerinde hem pişirme yöntemleri ile çevreye yayılan sera gazı emülsiyonu hem de bu gıdaların vücuda alımı ile fizyolojik olarak kanserojen risk içeren et ürünlerinin olmaması ve soya gibi lifli gıda tüketimleri başta gastrointestinal sistem kanserleri olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskinde azalma sağladığı görülmüştür. Ancak meme ve serviks kanseri gibi hormonal durumdan etkilenen kanser türlerinde net bir görüşe varılamamıştır. Vegan bireylerin başka diğer hastalıklara karşı risklerinin artmaması için yeterli kalori, protein, vitamin ve minerallerle zengin bir diyet almaları gerekmektedir.  Kanser hemşirelerinin de gelişen ve değişen dünya düzenine uyum sağlayarak yeni tercihleri ve bunların kişilerin sağlıklarına etkisini değerlendirip bakımına o yönde şekillendirmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Kanser, diyet, vegan, vejeteryan, hemşirelik