SÜRDÜRÜLEBİLİR GASTRONOMİ TURİZMİ KAPSAMINDA YAŞAYAN MUTFAK UYGULAMALARININ ROLÜ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA: ŞEF EBRU BAYBARA DEMİR ÖRNEĞİ


Creative Commons License

Çetinkaya A. D., Bucak T.

in: Gastronomi Turizmi Araştırmaları-1, ÖZDOĞAN OSMAN NURİ,GÜLER MEHMET EMRE, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.587-597, 2024

  • Publication Type: Book Chapter / Chapter Vocational Book
  • Publication Date: 2024
  • Publisher: Detay Yayıncılık
  • City: Ankara
  • Page Numbers: pp.587-597
  • Editors: ÖZDOĞAN OSMAN NURİ,GÜLER MEHMET EMRE, Editor
  • Dokuz Eylül University Affiliated: Yes

Abstract

Bireylerin beslenme ihtiyaçları, insan fizyolojisi açısından hayati öneme sahiptir. Fakat, tarih

boyunca yemek yemenin önemi sadece hayatta kalmakla sınırlı olmamıştır (Özgen, 2013).

Toplumsal ilerleme ve refah artışıyla birlikte, yemek yeme eylemi artık gastronomi kavramıyla

birlikte ele alınmaya başlanmıştır ve bu durum günümüzde gastronomi turizmi olarak

adlandırılan alternatif bir turizmin ortaya çıkmasına yol açmıştır.

Günümüzde turizm, dünya çapında gerçekleşen etkinliklerle her coğrafyada insanları etkileyen

bir alandır. Ancak, kitle turizminin destinasyonlarda yarattığı aşırı yoğunluk ve kalabalık, bu

bölgelerin ömrünü kısaltmakta ve hızlı bir tükenişle karşı karşıya bırakmaktadır. Bu sorunlarla

başa çıkabilmek için ise sürdürülebilir turizm yaklaşımına ihtiyaç duyulmaktadır.

Sürdürülebilir turizm, turizm kaynaklarının gelecek kuşakların da faydalanabilmesi için

tüketilmeden, kirletilmeden ve aşırı kullanılmadan, doğal ve kültürel kaynakların korunarak

yönetildiği bir modeldir (Karadeniz, 2014). Sürdürülebilir turizm ile benzer özelliklere sahip

olan sürdürülebilir gastronomi turizmi de alternatif turistik imkânların geliştirilmesi ve

gastronomi ile alakalı yaklaşımların uzun vadeli gerçekliğinin sağlanabilmesi açısından son

derece önemli bir kavramdır. Yurtseven’ e (2011) göre, bir destinasyonun sahip olduğu yerel

yemek kültürü ve gastronomi unsurları dolaylı ya da doğrudan olarak o destinasyonunun

sürdürülebilir unsurları üzerinde etkilidir. Bu unsurlar sürdürülebilir gastronomi turizminin

gerçekleşmesinde ve talebin devamlılığının sağlanmasında kritik öneme sahiptir. Günümüzde

bu sebeple ortaya çıkan en yeni trendlerden birisi de yaşayan mutfak akımıdır.

Yaşayan mutfak uygulamalarının temel amacı, misafirlerin beş duyu organına (görme, işitme,

tatma, dokunma, koku alma) hitap eden yemekler sunmaktır. Misafirler bu mutfak deneyimi

sırasında aktif bir rol oynarlar ve yeme içme sürecinin duyusal aşamalarından haz alarak tatmin

duygusu yaşarlar. Misafirler mutfağın bir parçası olarak kabul edilir ve farklı bir yeme-içme

deneyimi yaşatmak hedeflenir. Bu mutfak deneyimleri esnasında misafirlere yerel yiyecek

içeceklerin yanı sıra yerel kültür ve gelenekler de tanıtılır (Bölük, 2015).

Bu çalışmanın amacı, yaşayan mutfak uygulamalarının sürdürülebilir gastronomi turizmi

üzerindeki rolünün incelenmesidir. Gerçekleştirilen çalışmada, gastronomi turizminde

sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla yapılan yaşayan mutfak uygulamaları katılımcıya

yöneltilen sorular doğrultusunda değerlendirilmiştir.