Diyabetik ketoasidozlu ve ketozlu çocuklarda elektrokardiyografik değişiklikler


Creative Commons License

Halis E., Apa H., Er A., Ulusoy E., Akgül F., Çağlar A.

2.Uluslararası Dr.Behçet Uz Kongresi, İzmir, Türkiye, 04 Mart 2020, ss.83-84

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.83-84
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Introduction : Diyabetik ketoasidoz (DKA), T1DM’un mortal akut komplikasyonudur. DKA’nın mortalite oranı %2-10 olarak bilinmektedir. Özellikle, atak sırasında oluşan ritm bozuklukları, akut miyokard infarktüsü ve kardiyak arrest gibi komplikasyonlar mortaliteye nedenidir. Amacımız, DKA’da oluşacak QTc uzaması, ST-T değişikliği, bradikardi ve diğer değişikliklerin saptanması, buna neden olabilecek elektrolit imbalansı, ketozis ve asidozla olan ilişkisinin değerlendirmektir.

Method : S.B.Ü Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Servis kliniğine DKA sebebiyle başvuran 0-18 yaş arasındaki çocuklar prospektif olarak çalışmaya alındı. Demografik özellikler, DKA dereceleri, laboratuvar bulguları, kan gazı analizleri değerlendirildi. Başvuru sırasında ve tedavi sonrasında 12 derivasyonlu EKG çekildi. EKG’lerde sinüs ritmi dışında tüm ritmler patolojik kabul edildi. Çekilen EKG’lerde RR mesafesi, QRS süresi, QT aralığı, ve Tp-e aralığı ölçüldü.

Results : 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Olguların medyan yaşı 10.0 yıl (10 ay-17) olup Kız/Erkek oranı 1.14/1 idi. Hastaların %30’unda hafif DKA, %23.3’ünde orta DKA, %26.7’sinde ağır DKA ve %20’sinde ketozis saptandı. DKA sırasında bakılan RR süresinin tedavi sonrasındaki RR süresine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha kısa olduğu görüldü (p<0.001). Hastaların %30’unda QTc süresinin >440 msn olduğu ve atak sırasında bakılan QTc süresinin tedavi sonrasındaki QTc süresine göre daha uzun olduğu saptandı (p<0.001). Hastaların %23.3’ünde başvuru sırasında QTd değerlerinin uzun olduğu; tedavi sonrasında %10’unda QTd uzunluğunun devam ettiği görüldü. DKA sırasındaki QTd süresinin tedavi sonrasındaki QTd süresine göre daha uzun olduğu saptandı (p=0.008).

Discussion and Conclusion : DKA, T1DM’lu çocuklarda morbidite ve mortalite nedenidir.DKA’da ortaya çıkan, ventriküler aritmi riskini artırarak ölüm riskini arttıran