12. Omuz ve Dirsek Cerrahisi Kongresi ve Fizyoterapi Ortak Semineri, İzmir, Turkey, 13 April 2022, pp.166-167
Amaç: Ürotelyal karsinomlar; prostat (veya meme) kanseri, akciğer kanseri ve kolorektal kanserlerden sonra dünyada dördüncü sıklıkta görülen malign tümörlerdir. Primer üretelyal tümörlerin büyük çoğunluğu üreter epitelinden (ürotelyumdan) köken alır. Sıklıkla 6. Dekattan sonra üretalyal tümörler üreterden köken almaktadır. Bu tümörler genellikle yavaş büyüdüğünden sessiz seyreder ve tanı konulduğunda genellikle ipsilateral böbrekte fonksiyon kaybı vardır. Aynı zamanda metastatik olarak vertebra kemikleri tutulumu sık görülür. Bu olgumuzda ise klavikula ve çevre yumuşak doku kas ve tendon tutulumunun da olabileceği gösterilmiştir.
Yöntem: 62 yaşında kadın hasta aralıklı makroskopik hematüri şikayeti üroloji polikliniğe başvurdu. Ultrasonografik inceleme, belirgin böbrek parankimiyle dikkat çekici derecede hidronefrozu görüldü. Abdominal bilgisayarlı tomografi taraması proksimal dilatasyon, hidronefroz ve işlevsiz ipsilateral böbrek ünitesi ile üreteral bir lezyon tanımlandı. Retrograd ürografide çoklu dolum kusurları ve düzgün konturlu 2,5 cm’lik bir lezyon görüldü. Bunun üzerine sol nefroüretektomi yapılarak patoloji sonucu üreter papilloma tanısı aldı. Hastanın sol omuzda da ağrı ve ele gelen fikse kitlesi mevcuttu.Sol omuz ağrısı için hastanede postop takip edilirken çekilen direkt grafide distal kesiminde yerleşim gösteren iç yapısı heterojen solid en geniş çapı 5 cm boyutunda ölçülen kitlesel lezyon ile uyumlu görünüm izlenmesi üzerine; manyetik rezonans ve bilgisayarlı tomografide çekilen hastanın radyoloji yorumu: ‘ Klavikula distalinde ilk planda metastatik vasıfta olduğu düşünülen ekspansil kitlesel lezyon, eşlik eden yumuşak doku ve kas ödemi ‘ sonucu çıktı. Hasta Kas ve İskelet Konseyinde değerlendirildi ve biyopsi kararı alındı. Yapılan tru-cut biyopsi de metastatik gelmesi üzerine hastanın operasyonu planlandı.
Bulgular: Aralıklı makroskopik hematüri şikayeti, Abdomen BT’ de sol böbrekte ürotelyal neoplazi ile uyumlu, böbrek parankimine kıyasla hipovasküler yapıda kitlesel lezyon, sol klavikula üzerinde ele gelen fikse 5 cm boyutlarında omuz hareketlerini kısıtlayan kitle.
Sonuç: Anestezi hazırlıkları sonrası hasta supin pozisyonda alındı. Hastanın ipsilateral sol bacağı ve sol omzu steril boyandı. Ardından sol klavıkula üzerinden insizyon yapılarak yumuşak doku ve metastatik kemik dokusu sinir ve damar yapıları korunarak rezeke edildi. Rezeke edilen 9 cm klavikulanın yerine sol kruris orta 1/3 luk kısımdan 9 cm fibula testere ile çıkarıldı. Çıkarılan fibula medialde kalan klavikulaya DCP ile sabitlendi. Distal kısım ise Hook plakla ve korakoklaviküler bağ stabilitesini sağlamak için endo-button yöntemi ile klavikuladan korakoide sabitlemesi yapıldı. Hastaya omuz askısı ile yara yeri takibi sonrası 2. Haftadan itibaren izometrik omuz egzersizlerine başlatıldı. Hastanın patoloji ye giden metaryeli metastatik üreteryalpapiller karsinom olarak sonuçlandı. Onkoloji Bölümüne yönlendirildi.