Nöroblastomda Yeni Tedavi Adayı Olarak Kanser Kök Hücre Belirteçlerinin İn Silico Değerlendirilmesi


Aktaş T. Ç., Serinan E., Aktaş S., Olgun H. N.

EurasianBioChem 2022 ., Ankara, Türkiye, 23 - 25 Kasım 2022, ss.1256

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1256
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Nöroblastom çocukluk çağının en sık gözlenen solid tümörüdür. İleri evre ve relaps hastalarda tedavi modelleri hala istenen başarıya ulaşamamıştır. Bu nedenle nöroblastomda kök hücreleri hedef alacak bir tedavi geliştirmek için moleküler hedef arayışı vardır. Bu arayışta yapay zeka metodlarının kullanılmasını faydalı olabilir.

Metod: Nöroblastom kök hücreleri ve yapay zeka ile son 10 yıldır yapılan çalışmalar Pubmed, Google Scholar ve Pubmed Central veritabanlarından çekilmiştir. Bu çalışmalar daha sonra seçilerek nöroblastomda kök hücre belirteci olabilecek olası hedeflerden bir liste oluşturuldu.

Bulgular: Arama sonucunda 63 sonuç bulundu. Yayınların incelenmesi sonucu kök hücre hedefi olabilecek belirteçlerin manuel bir listesi oluşturulmuştur. Nöroblastom gelişiminde bilinen ALK, TERT, MYCN, PHOX2B, NOTCH genleri ve yolakları yanısıra LMO1, LIN28B, BARD1-Beta, BMP4 genleri moleküler patogenezde önemli ve hedeflenebilme açısından değerli bulunmuştur. Nöroblastom tedaviye direncinde kanser kök hücre açısından EGF-Cripto/FRL-1/Cryptic (EGF-CFC) ailesi önemli görünmektedir. Bu aile embriyonik gelişmede fonksiyonu tanımlanmıştır ve nöroblastom için kanser kök hücre markerı adayıdır. Bu aileden CFC1 Nöroblastom tümorosfer oluşumunda aktilin A ve SMAD ile etkileşmektedir.

Sonuç: Nöroblastomda kanser kök hücre markırı olarak önem kazanmış CFC1’in önemli bir kanser kök hücre hedefleyici ajan geliştirme aday molekülü olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca BMI1 nöroblastomda önemli bir protein olarak tanımlanmaktadır. Kanser kök hücreye karşı tedavi molekülü geliştirmeye aday molekülü olabilir.

Anahtar Kelimeler: Nöroblastom, Kanser kök hücre, Yapay zeka, Hedeflenmiş tedavi

Bu çalışma Dokuz Eylül Üniversitesi Bilimsel Araştırma Koordinatörlüğü tarafından 2021.KB.MLT.003 numaralı proje ile desteklenmektedir.