4.Uluslararası Dr.Behçet Uz Çocuk Kongresi, İzmir, Türkiye, 22 - 24 Eylül 2022, ss.302
Amaç: İnme, serebral arter ve venlerdeki ani tıkanma veya rüptür sonucunda ortaya çıkan fokal serebral hasardır.Tıkanma arteriyel veya venöz olabilir. Ani başlangıçlı fokal nörolojik bulgularla hastaneye başvuran olguların ayırıcı tanısında inme düşünülmelidir. Çocuklarda travma sonrası inme nadiren görülen bir hastalık olduğu için bu olgu sunuldu.
Yöntem: -
Bulgular: 13 aylık erkek hasta yürüken sırt üstü yere düşme sonrası sağ alt ve üst ekstremitesini kullanmama yakınmasıyla acil servise getirildi. Bilinen bir hastalığı olmayan olgunun düşme sonrası bilinç bulanıklığı olmadığı, nöbet geçirmediği, kusması olmadığı öğrenildi. Fizik muayenesinde sol santral fasiyal paralizi, sağ üst ekstremite kas gücü 3/5, sağ alt ekstremite kas gücü 2/5, sağda babinski pozitif saptandı. Diğer sistem muayeneleri olağandı. Olgunun kraniyal MRG tetkikinde; sol bazal ganglion düzeyinde supraventriküler derin beyaz cevher alanına uzanan difüzyon kısıtlılığı izlendi, akut enfarkt olarak yorumlandı ve hemoraji lehine bulgu izlenmedi. Bazal gangliyonlarda kalsifikasyon görülmedi. Ayırıcı tanı için yapılan karotis arteriyel ve venöz doppler ultrasonografi ve abdomen ultrasonografi normal olarak değerlendirildi. Göz muayenesi ve ekokardiyografisi normal olarak sonuçlandı. Post-travmatik inme olarak değerlendirilen hastaya 3 mg/kg/gün asetil salisilik asit, 2x100 U/kg düşük molekül ağırlıklı heparin (DMAH) tedavisi başlandı. Fizik tedavi programına alındı. Eşlik edebilecek hastalıklar açısından enfeksiyöz, metabolik, romatolojik ve hematolojik tetkikleri gönderildi. Protein C düzeyi alt sınırda %69 (N:70-140) olan hastanın etyolojiye yönelik diğer tetkikleri normal olarak sonuçlandı. İzlemde DMAH ve ASA almaktayken damar yolunun olduğu sol bacağında trombofilebit gelişen hastanın DMAH dozu 2x120 U/kg’a arttırıldı. İzlemde nörolojik bulgularında gerileme gözlenen, kontrol MRG’de difüzyon kısıtlaması kaybolan hasta taburcu edildi. Poliklinik izleminde DMAH tedavisi tek doza düşüldü, ASA tedavisine devam edildi.
Tartışma ve Sonuç: Çocuklarda travma sonrası ani gelişen kas gücü kaybı ve/veya santral fasial paralizi olması durumunda post-travmatik inme akılda tutulması gerekir. İnme çocukluk çağında nadir görülmekle birlikte yaşamsal öneme sahiptir. Akut fokal motor defisit durumlarında inme ayırıcı tanısı düşünülmelidir ve şüphelenilen olgularda ilk 4-6 saat içinde radyolojik tetkiklerin yapılması ve tedaviye başlanılması prognoz açısından önemlidir.