TÜM GECE EEG’NİN İED SAPTAMAYA KATKISI


Özer İ. Ş., Ağırcan C., Öztura İ., Baklan B.

13. Ulusal Epilepsi Kongresi, Muğla, Türkiye, 26 - 29 Mayıs 2022, ss.1-2

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Muğla
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-2
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

TÜM GECE EEG’NİN İED SAPTAMAYA KATKISI

Amaç: Epilepsi tanısı ve sınıflandırılmasında interiktal epileptiform (İED) deşarjlar sıklıkla kullanılır. Rutin elektroensefalogram (EEG) incelemelerinde İED saptama oranı %12-53 arasında değişmektedir. İnteriktal epileptiform deşarj yakalamak için kullanılan diğer yol ise tüm geceyi içeren uzun EEG çekimidir.

Yöntem: Bu çalışmada Şubat 2019-Şubat2022 tarihleri arasında video EEG monitorizasyon merkezimizde bir saatten uzun (>1 sa) ve/veya tüm gece(ortalama 12 sa) EEG çekilen 257 hastayı retrospektif olarak inceledik. Bu hastaların bir saatten kısa (<1 sa) gündüz EEG’lerinde İED olup olmadığını kontrol ettik. İED varsa fokal veya jenaralize oluşu, fokalse İED’nin lokalizasyonunu not ettik. 

Sonuç: Tüm gece EEG çekilen 127 hasta, bir saatten uzun EEG çekilen 104 hasta ve hem bir saatten uzun hem tüm gece EEG’si olan 26 hasta vardı. İnteriktal epileptiform deşarj,  <1 sa gündüz EEG’de 81(%32,5), >1sa EEG’de 46(%35,1), tüm gece EEG’de 75( %49) hastada izlendi. Tüm gece EEG ile <1 sa gündüz EEG arasında İED saptanma açısından istatiksel anlamlı fark bulundu (p<0,001). Hem >1 sa hem tüm gece EEG çekimi olan 26 hasta değerlendirildiğinde, tüm gece EEG’de İED daha fazla saptanmasına rağmen istatiksel anlamlı fark bulunmadı (p=0,97).  

Yorum: Çalışmamızda İED’yi yakalamada, tüm gece EEG çekiminin <1 sa EEG çekimlerine göre daha üstün olduğunu bulduk. Tüm gece EEG süresinin daha uzun olmasının yanı sıra, uykunun İED’leri ortaya çıkarıcı etkisi göz önüne alındığında, hastanın uyku periyodunu içerdiği için İED’leri saptama olasılığı rutin EEG’lere göre daha yüksektir.