Essitalopram zehirlenmesine bağlı gelişen serotonerjik sendrom tedavisinde siproheptadin kullanımı


Creative Commons License

Erkan M. S., Er A., Akgül F., Pekuz S., Ünalp A., Apa H.

4.Uluslararası Dr.Behçet Uz Çocuk Kongresi, İzmir, Türkiye, 22 - 24 Eylül 2022, ss.317

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.317
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Majör depresyon tedavisinde kullanılan, seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) grubu ilaçlardan essitalopram; terapötik dozlarda en sık bulantı-kusma, uyku düzensizliği, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi yan etkilere; daha nadir olarak serotonerjik sendrom gibi ölümcül komplikasyonlara neden olabilmektedir. Yüksek doz essitalopram alınmasından sonra serotonerjk sendrom gelişen ve tedavi amacıyla siproheptadin kullanılan olgu sunuldu.

Yöntem: -

Bulgular: Majör depresyon tanısıyla Çocuk Psikiyatrisi tarafından takipli 17 yaşında kız hasta kendi kullandığı essitalopram içerikli ilaçtan toplam 480 mg ile suicid girişimi sonrası ilk 1 saat içerisinde başvurduğu hastanede toksik dozda ilaç alımı olarak kabul edilip aktif kömür ve mide lavajı uygulandıktan sonra acil servisimize sevk edildi. Hastanın gelişinde bilinci açık, vital bulguları olağan sınırlarda saptandı. Fizik muayenesinde üst ekstremite bölgesinde her iki elde ve çenede spontan ortaya çıkan tremor ve genel hiperirritabilite durumu dışında patolojik bir bulgu saptanmadı. Hastanın laboratuvar tetkikleri normal sınırlarda saptandı. Elektroensefelografi ve kranial MRG normal saptandı. Aralıklı EKG kontrollerinde QTc 0,35-0,42 aralığında saptandı. Hastanın kardiyak monitörizasyon ile izleminde herhangi bir aritmi tablosu izlenmedi. Olgunun izleminin 24. saatinde ataksik yürüyüş bulgularının tabloya eklenmesi üzerine serotonerjik sendrom tanısı konularak siproheptadin 0,5mg/kg/gün(4X3 mg, max: 12 mg/gün) başlandı. Tedavinin 48. saatinde nörolojik bulguların gerilediği ve kaybolduğu gözlendi. Toplam tedavi süresi 7 güne tamamlanarak ilaç kesildi. 2 hafta boyunca poliklinik kontrolleri ile takip edilen olguda bulgularda tekrarlama veya yeni gelişen bir semptom izlenmedi.

Tartışma ve Sonuç: Sonuç olarak; SSRI kullanan hastalarda yan etkiler değerlendirilirken serotonerjik sendrom olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır. Hemodinamik ve solunumsal açıdan stabil olan orta düzey toksisite kabul edilen seretonerjik sendrom durumlarında serotonin antagonisti olarak siproheptadinin oral yol ile kullanımı seratonerjik bulguların tedavisinde kullanılabilir.