Gastronomi ve Medya, Doç. Dr. Serkan ŞENGÜL ve Doç. Dr. Alper KURNAZ, Editör, Detay Yayınevi, Ankara, ss.67-91, 2022
Gastronomi
ve mutfak içerikli televizyon programları son yıllarda çok fazla talep
görmektedir. Gastronomi içerikli programların içerisinde özellikle ‘’Yemek
Yarışma Programları’’ daha fazla ön plana çıkmaktadır. Televizyon kanallarında
yayınlanan yemek yarışmaları hem yiyecek sektörüne hem de genç nüfusa olumlu
anlamda katkılar sağlamaktadır. Bazı eleştirmenlere göre olumsuz yanları da
olsa, genel anlamda bu tarz programlar mutfağın her yönüyle anlatılmasına ve
tanıtılmasına olanak sağlamaktadır.
Dünyada
ve Türkiye’de de birçok yemek yarışması programı yapılmış ve yapılmaya devam
etmektedir. Geçmişten bu yana yemek yarışmaları içerik, kurgu ve sanatsal
boyutta hızlı bir gelişim göstermiştir. Televizyon kanallarında yayınlanan
yemek yarışmalarına hem katılan yarışmacılar hem de ekranları karşısında
izleyenler gastronomi ve mutfak sanatları konusunda kendilerini oldukça
geliştirmektedirler. Sonuç olarak bu tarz yarışma programları gastronomi ve
mutfak sanatları açısından çok önemli ve değerlidir.