İNTRAVENÖZ SIVI TEDAVİSİ UYGULANAN TERM YENİDOĞAN BEBEKLERDE KULLANILAN FARKLI SIVI İÇERİKLERİNİN KLİNİK VE LABORATUVAR DEĞİŞKENLERE ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: ULUSAL ÇOK MERKEZLİ GÖZLEMSEL NEOFLUİD ÇALIŞMASI


Özkan H., Duman N., Erdoğan F., Akyıldız C.

30. Ulusal Neonatoloji Kongresi-UNEKO-30, Antalya, Türkiye, 26 - 30 Nisan 2023, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ: Term bebeklerin tedavilerinde standart bir yaklaşım olmayıp farklı sodyum içeriklerine sahip intravenöz sıvılar uygulanmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız intravenöz sıvı tedavisi verilen term bebeklerde uygulanan sıvıların klinik ve laboratuvar değişkenliklere etkilerini değerlendirmektir.

MATERYAL-METOT: Çok merkezli, prospektif, gözlemsel ilaç çalışması olarak planlanan çalışmaya trials-network üzerinden bildirilen, dahil edilme ve dışlanma kriterlerine uyan hastalar alınmıştır. Bu hastalara verilen sıvı tedavileri sodyum içeriklerine göre hipotonik (<130 mEq/L) ve izotonik (154 mEQ/L) olarak gruplandırılıp, gruplar arasında sıvı tedavisi altında saatlik sodyum değişimleri, hiponatremi (<135 mEq/L) ve hipernatremi (>145 mEq/L) gelişimleri, klinik olarak önemli Na değişimleri (>0,5mEq/sa) karşılaştırıldı.

BULGULAR: Çalışmaya 25 merkezden toplam 420 hasta dahil edildi. 302 hastaya hipotonik, 96 hastaya izotonik sıvı verildi. Bu iki grup arasında tedavi öncesi demografik, klinik ve planlanan tedavi miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Hipotonik sıvı alan grupta saatlik sodyum değişiminin negatif yönde olduğu, izotonik sıvı alan grupta bu değişimin pozitif yönde olduğu ve farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. [-0,07±0,03 (95%Cl:-0,13- -0,02); 0,04±0,03 (95%Cl:-0,02- 0,09), p:0,04]. Gruplar arasında hipernatremi gelişimi ve klinik olarak önemli sodyum artışı açısından fark yokken, hiponatremi gelişen hastaların ve klinik olarak önemli sodyum düşüşü olan hastaların hipotonik sıvı grubunda anlamlı olarak daha fazla olduğu saptandı [7,9% vs 1,2% (OR:6,5, p:0,03)]; [12,2% vs 4,2% (OR:2,9, p:0,03)]. Sıvı tedavisi devam eden hastalarda tedavi 24. saatinden sonra gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı.

SONUÇ: Günlük ihtiyacının yarısından fazlası intravenöz olarak verilen yenidoğanlarda hiponatremik içerikli sıvılar verildiğinde tedavinin özellikle ilk 24 saatinin içinde hiponatremi riski yaratmaktadır. İlk günden sonra olası fizyolojik değişiklikler nedeniyle bu risk görülmeyebilmektedir.