CROHN HASTALIĞI ZEMİNİNDE GELİŞEN ADENOKANSER VAKASI


Kanbur B., Kantar R., Öztürk C., Bişgin T., Barlık F., Ünlü Ş. M., ...Daha Fazla

İÇ HASTALIKLARI KIŞ OKULU 2022, Antalya, Türkiye, 10 - 13 Şubat 2022, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ

Crohn hastalığı, aktivite ve remisyon dönemleri olan, bozulmuş bir immün yanıtla ilişkili etiyolojisi bilinmeyen kronik inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Ağızdan anüse kadar tüm mide-bağırsak sistemini etkileyebilen yamalı ve transmural lezyonlarla karakterizedir. En sık görülen semptomlar karın ağrısı ve ishaldir ve hastaların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Komplikasyon riskini azaltmak için, birinci basamak hekimleri ve gastroenterologlar, hastalığın yönetimine aşina olmalıdır. Crohn hastalığı olanlarda kolorektal kanser riski genel popülasyona göre artar.(3)Biz de Crohn hastalığı yönünden tetkik ettiğimiz ve kolon kanseri tanısını koyduğumuz olguyu sunduk.

OLGU

37 yaşında komorbiditesi olmayan erkek hasta acil servise halsizlik ve ishal şikayetiyle başvurmuş olup laboratuvar değerlerinde Hgb:5,5g/dL olan demir eksikliği anemisi ile uyumlu olan hastaya 2 ünite eritrosit replasmanı yapılarak taburcu edilmiş ve etiyolojisi araştırmak için gastroenteroloji polikliniğine yönlendirilmiş. Hasta dış merkezde cerrahi klinikte kolonoskopik görüntülemesinde crohn hastalığı düşünülerek polikliniğimize başvurdu.Değerlendirmesinde 7-8 aydır günde 10-15 kez kanlı ishal şikayeti ve 2 ayda 35kg kaybı olması, muayanesinde servikal lenfadenopatileri(LAP) olması ve laboratuvar incelemesinde CRP:4mg/dL Wbc:8,8103/uL Hgb:8,3g/dL Plt:443 103/uL Ferritin:1,3 ng/mL olması üzerine tetkik amaçlı gastroenteroloji servisine yatırıldı. Hastaya tarafımızca yapılan kolonoskopisinde rektum korunmuş, hepatik fleksuraya kadar multipl villöz polipoid pseudopoliplerin eşlik ettiği, arada normal mukozalar olduğu görüldü.Yeni tanı Crohn hastalığı ve kolonik darlık görülerek biyopsiler alındı.Hastaya siprofloksasin 2x400mg, metronidazol 3x500mg ve metilprednizolon 60mg başlandı.Bilgisayarlı Tomografi’de(BT) servikal zincirde, mediastende 18mm ulaşan patolojik görünümlü lenf nodları ve tüm kolonik segmentlerde submukozal heterojenite ve hepatik fleksurada asimetrik duvar kalınlık artışı saptandı.Hastanın LAP’larının olması nedeniyle hematoloji tarafından değerlendirildi ve hematolojik malignite düşünülmedi.Serviste ishali gerileyen hasta metilprednizolon azaltılarak kesildi ve biyolojik ajan tedavisinin patoloji sonucuna göre başlanması önerilerek taburcu edildi.

Taburculuğunun 13.gününde kontrole gelen ve kolon biyopsi sonucu adenokarsinom olarak raporlanan hasta, 2 gündür gaz-gaita çıkışı olmaması ile ileus düşünülerek acil servise yönlendirildi.Çekilen BT’de hepatik fleksurada 4cm'lik segmentte duvar kalınlaşması yapan kitlesi olan hastaya sağ hemikolektomi+uç ileostomi yapıldı. Postoperatif durumu iyi olan hasta taburcu edildi.

GÖRSELLER:


Görsel 1:  

Mavi ok:İnvaziv adenokarsinom  

Sarı ok:Subserozal yağ dokuda tümör invazyonu

Siyah ok:Subserozal yağ doku


Görsel 2: Axial kesitte geçiş zonu , koronal kesitte ilues duvar kalınlık artışı lenf nodları


Görsel 3:    Mavi ok: Endoskopik Bx, HEx200, Malign gland yapıları

TARTIŞMA

İshal ve karın ağrısı dahiliye ve gastroenteroloji kliniklerinin sık başvuru sebepleridir.Ayırıcı tanıda malignite mutlaka akılda tutulmalıdır.Crohn hastalığında göreceli kolorektal kanser(KRK) riski 2.5kat ve ince bağırsak kanseri riski 31.2kat artmıştır.Hastalığın uzun sürmesi, yaygın kolit, primer sklerozan kolanjit, ailede KRK öyküsü risk faktörleridir.(4)Kolonoskopik görüntülemesinde Crohn hastalığı tanısına ek olarak radyolojik ve patolojik olarak malignite tanısı koyduğumuz hastamızı sunduk.Bu olgumuzda hastanın genç ve crohn hastalığı öyküsü olması ile eş zamanlı malignitelerin de eşlik edebileceği vurgulanmaktadır.


KAYNALAR

  1. Ballester Ferré MP, Boscá-Watts MM, Mínguez Pérez M. Crohn's disease. Med Clin (Barc). 2018 Jul 13;151(1):26-33. English, Spanish. doi: 10.1016/j.medcli.2017.10.036. Epub 2017 Dec 13. PMID: 29246562.
  2. Veauthier B, Hornecker JR. Crohn's Disease: Diagnosis and Management. Am Fam Physician. 2018 Dec 1;98(11):661-669. PMID: 30485038.
  3. Fornaro R, Frascio M, Denegri A, Stabilini C, Impenatore M, Mandolfino F, Lazzara F, Gianetta E. Malattia di Crohn e cancro [Chron's disease and cancer]. Ann Ital Chir. 2009 Mar-Apr;80(2):119-25. Italian. PMID: 19681293.
  4. Hagymási K, Tulassay Z. Gyulladásos bélbetegségek es colorectalis rák [Inflammatory bowel disease and colorectal cancer]. Orv Hetil. 2006 Oct 15;147(41):1977-82. Hungarian. PMID: 17120688