Sularımızın ve Topraklarımızın Kirliliği.


Creative Commons License

Uğur Baysal S.

58. Türk Pediatri Kongresi, Cumhuriyetin Çocukları 100. Yılı, Gazimagusa, Kıbrıs (Kktc), 9 - 13 Mayıs 2023, ss.100-101

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Gazimagusa
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.100-101
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

          Sularımızın ve Topraklarımızın Kirliliği 

Serpil Uğur Baysal 

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir

serpil.baysal@deu.edu.tr 

Beş yaşından küçük çocuklarda ortaya çıkan hastalık yükünün ve ölümlerin %25inin hava kirliliği, güvenli olmayan suyun kullanımı, yetersiz hijyen ve kimyasallar gibi önlenebilir çevresel risklerle bağlantılı olduğu öngörülmektedir.

Su ve toprak kirliliğinin çocuk sağlığına olumsuz etkileri çok yönlüdür. Bu etkiler, temiz içme suyuna ulaşım güçlüğünün yanı sıra sistemik etkiler ile gelişimsel sorunlara, süreğen sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Kirlenmiş içme suyu: Türkiye'de hanelerin %42,6'sı güvenilir içme ve kullanma suyuna ulaşamamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre sorunlarını değerlendirdiği son raporunda Türkiye'nin en önemli çevre sorununun su kirliliği olduğunu kaydetmiştir. İçme suyu kaynaklarının ağır metaller, pestisitler, bakteriler, virüsler ve diğer kirleticiler gibi zararlı maddelerle kirlenmesi ile su kirliliği gelişmektedir.  Çocukların tükettiği kirli su, gastrointestinal hastalıklar, kolera ve dizanteri gibi suyla bulaşan enfeksiyonlar ile diğer akut ve süreğen çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Gelişimsel etkiler: Çocuk gelişiminin kritik dönemlerinde su kirleticileri ile karşılaşmanın bilişsel, motor ve davranışsal gelişim üzerinde uzun erimli etkileri olabilir. Kurşun, bazı pestisitler çocuklarda nörogelişimsel gecikme, sayısal zeka puanında düşme ve davranış sorunları ile ilişkilendirilmiştir.

Solunum sorunları: Su kirliliği, endüstriyel işlemler sırasında ya da su arıtımı sonucunda kirleticilerin havaya salınması yoluyla da hava kirliliğine katkıda bulunabilir. Hava kirliliği, çocuklarda astım gibi solunum sorunlarını şiddetlendirerek solunumsal semptomların artmasına, akciğer işlevlerinin azalmasına ve hastaneye yatışa neden olabilir.

Cilt ve göz sorunları: Kirli su ile temas eden çocuklarda cilt ve göz sorunları oluşabilir.  Sudaki kimyasallar, mikroorganizmalar ve diğer tahriş edici maddeler banyo, yüzme gibi aktiviteler sırasında çocuklar kirli suyla temas ettiğinde deri döküntülerine, dermatite ve göz enfeksiyonlarına yol açabilir.  

Uzun erimli sağlık riskleri: Bazı kirleticiler zamanla vücutta birikebileceğinden çocukluk döneminde su kirliliğine maruz kalmanın uzun erimli sağlık riskleri olabilir. Örneğin, belirli su kirleticileri yetişkinlikte kanser, endokrin bozulma ve diğer süreğen hastalık riskleriyle ilişkilendirilmiştir.

Kirlenmiş toprak ve oyun alanları: Toprak kirliliği, toprakta ağır metaller, pestisitler, endüstriyel kirleticiler ve diğer zararlı maddelerin bulunması nedeniyle oluşabilir. Özellikle küçük çocuklar oyun, bahçe işleri ya da diğer aktiviteler sırasında toprakla doğrudan temas edebileceklerinden kirli toprağa karşı daha savunmasızdır. Kirlenmiş toprakta oynayan ya da bu toprağı bahçecilik için kullanan çocuklar yanlışlıkla toprak parçacıklarını yutabilir, soluyabilir, potansiyel sağlık riskleri ile karşılaşabilirler.

Gelişimsel etkiler: Çocuk gelişiminin kritik dönemlerinde kirli toprağa maruz kalmanın bilişsel, motor ve davranışsal gelişim üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Kurşun, arsenik ve cıva gibi topraktaki bazı kirleticiler, çocuklarda nörogelişimsel gecikme, sayısal zeka puanında düşüklük ve davranış sorunları ile ilişkilendirilmiştir.

Solunum sorunları: Topraktaki kirleticiler, çocukların soluyabileceği toz ya da uçucu emisyonlar yoluyla havaya yayılarak hava kirliliğine katkıda bulunabilir. Madde partikülleri, ağır metaller, pestisitler gibi kirlenmiş topraktan gelip havaya karışan kirleticiler, astım ve diğer solunum yolu hastalıkları da içinde olmak üzere çocuklarda solunum sorunlarını kötüleştirebilir.

Cilt ve göz sorunları: Kirlenmiş toprak ile temas eden çocuklarda deri döküntüleri, dermatit, göz sorunları gelişebilir. Kimyasallar, mikroorganizmalar ve diğer tahriş edici maddeler gibi toprak kirleticileri buna neden olabilmektedir.

Uzun erimli sağlık riskleri: Çocukluk döneminde toprak kirliliği ile karşılaşmanın uzun erimli sağlık riskleri olabilir; çünkü bazı kirleticiler çevrede yıllarca kalabilir ve vücutta birikerek yetişkinlikte süreğen sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin, ağır metaller gibi toprak kirleticilerine maruz kalma, yaşamın ilerleyen dönemlerinde kanser, nörolojik bozukluklar ve diğer süreğen hastalık riskleriyle ilişkilendirilmiştir.

Önleme: Çevre sağlığı, çocukların sağlığını korumanın ve sağlıkta eşitsizlikleri azaltmanın temel unsurudur. Çocukların olumsuz çevre koşullarından etkilenmesini önleyecek ya da zararlı etkileri azaltacak etkin girişimler vardır. Temel ve birincil koruma ile çevresel risklerin azaltılması çocukların sağlığını iyileştirmenin yanında sağlık bakım giderlerinin de azalmasını sağlayacaktır. Çevresel risklerin istenen biçimde azaltılabilmesi için sağlık, enerji, ulaşım, endüstri/ ticaret, konut ve su sektörlerinin arasında işbirliğinin yapılması gerekmektedir. Çevresel riskleri azaltan girişimler, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasında, aynı zamanda sağlık, iklim, çevre ve genel kalkınma için büyük katkı sağlar. Bu dünyayı bizden devralacak çocuklarımızı koruyabilmemiz için sularımızın ve topraklarımızın kirlenmesini engellemeliyiz!

Kaynaklar

Landrigan PJ, Fuller R, Acosta NJR, et al. The Lancet Commission on Pollution and Health. The Lancet 2018 Feb 3;391(10119),462-512. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(17)32345-0.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Türkiye çevre sorunları ve öncelikleri değerlendirme raporu: 2016 Yılı verileriyle. Yayın No:40, Ankara 2018.

World Health Organization (WHO). Don’t pollute my future! The impact of the environment on children’s health. Geneva: World Health Organization; 2017.