İzmir-Kiraz İlçesinde Üretilen Silaj ve Sütlerde Mikotoksin Varlığının Saptanması ve Bazı Kan Parametrelerine Etkileri


Çabuk M. (Yürütücü), Polat Dinçer P. F., Semen Z., Nayir M. B., Nizam M. Y., Alçiçek A., et al.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2022
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2024

Proje Özeti

Silaj, su içeriği yüksek yeşil yemlerin laktik asit bakterileri tarafından anaerobik koşullarda fermentasyonu sonucu elde edilen bir kaba yemdir. Mısır silajı, ülkemizde olduğu gibi dünyadaki birçok ülkede en önemli hayvan yemlerinden biridir. Usulüne ve hijyenik kurallara uygun olarak yapılmayan silajlar, mikotoksin üreten mantarların (fungus) silaja kontaminasyonuna yol açabilir ve üreme ortamı oluşturarak mikotoksin birikimine neden olabilir. Yem hammaddelerinin mikrobiyolojik özelliği hayvan sağlığı ve bu hayvanlardan elde edilen hayvansal ürünler aracılığı ile insan sağlığını etkilemesinin yanı sıra, ekonomik anlamda da kayıplara neden olabilmektedir. Dolayısıyla yemlerde bu mikotoksinlerin belirlenmesi ve periyodik kontroller gün geçtikçe önem kazanmaktadır.


Bu araştırma projesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin yerleşim gösterdiği Kiraz ilçesinde faaliyet gösteren 45 süt sığırcılığı işletmesinden mısır silajı örnekleri toplanarak bu örneklerde mikotoksikoza neden olan Aflatoksin B1 (AFB1), Deoksinivalenol (DON) , Zearalenon (ZEA),  Fumonisin (FUMO) toksinlerinin varlığı ELISA metodu ile araştırılacaktır. Her işletmede 2 baş sığır olmak üzere toplamda 90 baş bu mısır silajı ile beslenen Holstein ırkı sığırlardan kan ve süt örnekleri alınacaktır. Kan örneklerinde mikotoksinlerin sitotoksik etkisini takiben ALB, ALP, ALT, AMY, BUN gibi ikincil nitelikli meydana getirdiği biyokimyasal değişiklikler otomatik analizatörle incelenecektir. Ayrıca aflatoksin içeren yemleri tüketen hayvanların sütlerinde aflatoksinin metabolik değişikliğe uğratılarak atılım şekli olan AFM1’in (aflatoksin M1) varlığı süt örneklerinde ELİSA metodu ile araştırılacaktır. AFM1, süt ve süt ürünleri içerisinde parçalanmaz, ısıl işlemler, sterilizasyon veya pastörizasyon gibi farklı endüstriyel işlemlere karşı da oldukça dayanıklıdır ve bu nedenle halk sağlığı açısından önem arz etmektedir.