Vergili S. (Yürütücü), Öziş F., Varol A.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Araştırma Projesi, 2025 - 2027
Kapalı yeme- içme alanlarının akustik tasarımları genel hatlarıyla reverberasyon süresi ve konuşma
anlaşılırlığı (STI) üzerine temellenmiştir. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar mekân içindeki gürültü
seviyesinin kontrolü ve buna bağlı gürültü kontrol düzenlemelerini daha ön plana çıkarmaktadır. Akustik
literatüründe uzun yıllardır incelenen Konuşma İletimi Endeksi (Speech Transmission Index- STI) tek
başına yeterli bir değerlendirme kriteri değildir. Bu proje kapsamında mekanların gürültü düzeyleri
önceden belirlenmiş farklı doluluk oranlarında ölçülerek, reverberasyon süresi (reverberation time),
gürültü düzeyi, konuşma anlaşılırlığı (STI), konuşma mahremiyeti (Pr) ve akustik kapasite (AC) değerleri
arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, her bir parametrenin ISO
standartlarında ayrı ayrı ölçümlerinin yapılması ve aralarındaki ilişkilerin incelenmesinin ardından, ölçüm
için belirlenen mekanların simülasyon modelleri üzerinden elde edilecek veriler ve ses örnekleri ile
parametrelerin test edilmesi ve uluslararası değerlerle karşılaştırması amaçlamaktadır. Mekanlarda
yapılacak ölçümlerden elde edilecek değerler simülasyon yazılımına aktarılarak modeller üzerinde
gerekli kalibrasyonlar yapılacaktır. Bu sayede simülasyon ortamında test modelleri elde edilecek ve bu
modeller üzerinde projenin tamamlanması için gerekecek olan testler gerçekleştirilecektir.
Anahtar Kelimeler: Reverberasyon Süresi, Konuşma anlaşılırlığı, Akustik Kapasite, Gürültü Seviyesi,
Konuşma Mahremiyeti