Merkezi Mimariyi Kullanarak Kişiselleştirilmiş Beslenme Uygulamaları Için 3 Boyutlu Baskılama Sistem Tasarımı Ve Prototip Üretimi


Ünlütürk M. S.(Yürütücü), Ünlütürk S., Akkan T., Öztürk İ., Sofuoğlu İ., Çavdaroğlu E.

TÜBİTAK Projesi, 1005 - Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı, 2024 - 2026

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Destek Programı: 1005 - Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı
  • Başlama Tarihi: Aralık 2024
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2026

Proje Özeti

Son yıllarda üç boyutlu baskı (3B) teknolojisi tıp, mühendislik, gıda endüstrisi ve moleküler gastronomi alanlarında önem kazanmaya başlamıştır. Günümüzde beslenme ile ilişkilendirilmiş ve kişiselleştirilmiş diyete ihtiyacı olan farklı hastalıklar bulunmaktadır. 3B gıda baskı teknolojisinin temel amacı hem duyusal özellikler hem de besin içeriği açısından kişiselleştirilmiş özel gıda üretimini sağlamaktır. Ek olarak, döngüsel ekonomi stratejileri bağlamında, tarımsal-endüstriyel yan ürünlerin basılı gıdalarda kullanılması yoluyla gıda israfı azaltılması da hedeflenmektedir.

Projede tasarımı önerilen kişiselleştirilmiş 3B gıda yazıcısı ile özel diyet gereklilikleri sağlanabilecek ve proteinler, antioksidanlar, bitkisel besinler ve/veya probiyotikler gibi biyoaktif bileşikler içeren iyileştirilmiş fonksiyonel gıda ürünleri geliştirilmesi mümkün olacaktır. Tasarlanacak 3B yazıcının mühendislik konsepti, ürünü oluşturan özel yazılım ile kontrollü bir robotik sürece dayanacak ve tasarımcıların kısa sürede belirli bir formatta prototip bir ürün oluşturmasına olanak sağlayacaktır. Daha sonraki süreçte, tasarlanan 3B yazıcıya, geliştirilecek ayrıca bir yazılım ile hazırlanmış tarifler yüklenebilecek ve bu, kullanıcının ürünleri akıllı cihazlarında (örneğin, bileme makineleri, bilgisayarlar) uzaktan tasarlamasına olanak tanıyabilecektir. Projenin özgünlüğü, tasarlanacak 3B gıda yazıcısı ile belirli beslenme ihtiyaçları olan insanlar için uygun bir diyet ürününün elde edilmesine olanak sağlanmasıdır. Dolayısıyla, önerilen proje sayesinde, belirlenen besin komponenti aralığı dahilinde kişiye ve kişilerin günlük metabolizma durumuna göre ürün üretmek mümkün olabilecektir. Proje kapsamında tasarlanacak yapı sayesinde sadece hammadde yatırımı yapılarak istenilen gıdaların uygun maliyette üretimi sağlanabilecektir.

Önerilen proje aynı zamanda bebek/çocuk beslenmesine uygun olacak nitelikte olup, görünümünden ve tadından kaynaklı bazı gıdalara önyargısı bulunan tüketici için çözüm sunacak niteliktedir. Gıda ürünü tat-koku-görünüm bakımından maskelenebileceğinden, bazı yiyeceklerin daha cazip tat ve görünümde tüketilmesi mümkün olacaktır.

Üç boyutlu (3B) gıda baskısı, kişiselleştirilmiş diyet beslenmede potansiyel uygulamaları olabilecek, kompozisyon ve doku üzerinde hassas kontrol ile karmaşık ve özelleştirilmiş gıda yapılarının oluşturulmasına izin veren yeni bir teknolojidir. Bu teknoloji, belirli beslenme gereksinimleri, alerjileri veya intoleransları olanlar da dahil olmak üzere, bireysel ihtiyaç ve tercihlere göre uyarlanmış gıdalar yaratabilir. Örneğin, 3B gıda baskısı, diyabet veya obezite gibi metabolik bozuklukları olan bireylerin özel beslenme ihtiyaçlarını karşılayan düşük kalorili, yüksek proteinli veya yüksek lifli gıdalar üretmek için kullanılabilir. Ek olarak, 3B baskı, belirli hastalıkları veya durumları olan bireylerin beslenme gereksinimlerini desteklemek için kesin dozaj ve bileşimlere sahip kişiselleştirilmiş takviyeler veya tıbbi gıdalar oluşturmak için kullanılabilir. 3B gıda baskısı hala nispeten yeni bir teknoloji olsa da araştırmalar, kişiselleştirilmiş beslenme de dahil olmak üzere gıda endüstrisinde devrim yaratma potansiyelini göstermiştir.

Bu projede geliştirilecek olan prototip sayesinde kişilerin günlük veya o anlık ihtiyacı olan besinleri içeren gıdalar 3B yazıcı ile baskılanacak ve pişirmeye hazır hâle getirilecektir. 3B yazıcıların gıdalarda kullanımı gittikçe artan bir popülariteye sahip olup gıda hazırlama süreçlerine başarılı bir şekilde entegre olmuştur. Ön karıştırıcıda porsiyonlanan toz besinler su ve yağ ile karıştırılıp homojenize bir jel/hamur haline getirilecektir. Ardından bu jel/hamur 3B yazıcıya aktarılacak ve baskıya verilecektir. Baskılanan jel/hamur gıda pişirilmek üzere mikrodalga fırına veya konvansiyonel fırına verilecektir. Pişen gıdanın kalite özelliklerini belirlemek amacıyla fiziksel-kimyasal-mikrobiyolojik testler ve duyusal değerlendirme yapılacaktır.