AB Destekli Diğer Projeler, 2024 - 2026
Bu projenin temel amacı, gıda üretiminde karbon ayak izinin azaltılmasına, sürdürülebilir gıda üretimi çalışmalarına ve su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunmaktır. Araştırmalar, gıda üretiminin küresel çevresel değişimlerin en büyük sorunlarından biri olduğunu, iklim değişikliğine, biyolojik çeşitlilik kaybına, tatlı su kullanımına, küresel azot ve fosfor döngüsüne müdahaleye ve toprak sistemi değişimine olumsuz katkı sağladığını göstermektedir. Hayvansal gıdaların bitkisel gıdalarla değiştirilmesi, bu olumsuz etkilerin azaltılmasında etkili olabilir (Willet ve ark., 2019).
Ülkemizde ve dünyada eğitim programları öncelikli olarak engelli bireyler düşünülmeden hazırlanmaktadır. Engelli bireyler, ancak bu programlara bazı önlemler alındıktan sonra dahil edilmektedir. İşitme engellilerin mesleki eğitiminde ise bu yaklaşım, yalnızca derslerin işaret dili çevirisi olarak görülmektedir. Ancak, bu çeviriyi yapan tercümanların, çeviri yaptıkları alanla ilgili mesleki ve terminolojik bilgiye sahip olmamaları, bu yaklaşımı yetersiz ve işitme engelliler için kabul edilemez kılmaktadır.
Avrupa genelinde vegan beslenme tarzını benimseyen kişi sayısı hızla artmaktadır. Çeşitli restoranlar ve gıda işletmeleri, menülerine vegan ürünler ekleyerek seçeneklerini genişletmektedir. Ancak, vegan ürünler hazırlayabilecek şeflere olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Gıda ve içecek hizmeti sunan birçok işletmenin vegan mutfak bilgisi ve becerisine sahip personel aradığı bilinmektedir. Sektörde iş bulabilecek iyi bir aşçı olmanın en önemli yolu, uluslararası düzeyde vegan mutfak bilgi ve becerileri içeren bir eğitim almaktır. Ancak, bu eğitimler oldukça pahalı olup dezavantajlı gruplar için erişimi kolay değildir. Bu durum, projeyi uluslararası ölçekte hayata geçirme arzumuzun en önemli nedenidir.
Projemiz kapsamında, vegan mutfak alanında kendini geliştirmek isteyen işitme engellilere yönelik bir platform hazırlanacaktır. Projenin bir sonraki aşamasında, ülkemizde ve Avrupa'da benzeri bulunmayan, vegan mutfağın temellerini, tekniklerini ve farklı ülkelerden vegan tariflerini içeren bir öğrenim programı geliştirilecektir. Ardından, bu öğrenim programına yönelik işaret dili ile uzaktan eğitim materyalleri hazırlanacaktır. Tüm bu çıktılar, hazırlayacağımız ve üyelik sistemi gerektirmeyen çevrimiçi ve açık erişimli platform aracılığıyla isteyen herkesin kullanımına sunulacaktır. Böylece, işitme engellilerin mesleki eğitimine, iş gücü piyasasına geçişlerine ve yetişkinlerin mesleki eğitime erişimindeki eksikliklerin giderilmesine büyük bir katkı sağlanmış olacaktır.