Bir Üniversite Hastanesinde Kimlik Tanımlayıcı Bileklik Kullanımı ve Hastaların Farkındalık Durumu


Uysal E., Açıkgöz A.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Eylül 2023
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2024

Proje Özeti

Sağlık kurumlarında hasta güvenliğinin sağlanmasının ilk adımı hasta kimliğinin doğrulanmasıdır. Kimlik doğrulaması doğru hastaya doğru işlemlerin yapılmasında temel güvenlik önlemlerindendir. Hasta kimliğinin doğrulanması hastanelerde klinik testlerin yapılması, laboratuvar örneklerinin alınması, ilaç yönetimi ve tedavi hizmetlerinin sunulması ve kan ürünlerinin uygulanması gibi planlanan sağlık hizmetini alan bireyin doğru hasta olduğunun garanti altına alınması sağlar. Hastanelerde yatarak tedavi alacak olan hastalara yatış işlemleri sırasında kimlik tanımlayıcı bileklik takılarak hastanede kaldığı sürede bu bilekliklerin çıkarılmaması gerekmektedir. Hasta Hakları Yönetmeliğinde sağlık personeli tarafından hastalara tıbbi özenin gösterilmesi gerektiği konusunun altı çizilmiştir.

Literatür taramasında yatan hastalara kimlik tanımlayıcı bileklik kullanımı ile ilişkili sınırlı sayıda çalışma bulunmuştur. Ülkemizde son on yılda hastanede yatan hastalarda kimlik tanımlayıcı bileklik kullanımı ve hastaların farkındalık durumu ile ilişkili yapılmış çalışmaya rastlanmamıştır. Sorunu ortaya koyabilmek için güncel veriye gereksinim bulunmaktadır.  Bu nedenle bu araştırma ile bir üniversite hastanesinde yatan hastalara kimlik tanımlayıcı bileklik kullanım sıklığı ortaya çıkacaktır. Hastaların kimlik tanımlayıcı bileklik konusundaki bilgi durumu ve bileklikten rahatsızlık durumları saptanacak, bu sonuçlar gerekli önlemlerin alınmasına yönelik düzenlemeler için kaynak olacaktır.

Bu araştırma önerisinin amacı bir üniversite hastanesinde yatan hastalarda kimlik tanımlayıcı bileklik kullanımı sıklığı ve hastaların farkındalık durumunun belirlenmesidir.

Planlanan proje kesitsel tipte bir araştırmadır. Bu araştırmanın verileri Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine yatan hastalardan toplanacaktır. Araştırmaya 18 yaş üstü, iletişim engeli olmayan, gönüllü olarak katılmayı kabul eden ve servislerde yatan yaklaşık 570 hasta ile araştırmanın yapılması planlanmaktadır. Verilerin analizlerinde bağımlı değişken ile bağımsız değişkenler arasındaki ilişki Pearson Ki-kare testi ile değerlendirilecektir.

Bu araştırma 6 aylık bir süreçte yapılacaktır. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Yönetimi ve üniversitenin etik kurulundan etik ve yasal izinlerin alındıktan hemen sonra yüz yüze görüşme yöntemi ile veriler toplanacaktır. Toplanan veriler veri tabanına işlenerek analiz edilecektir.