Safeguarding the livelihood of rural communities and the environment in the Mediterranean through Nature-based Solutions


Çetinkaya C. P., Gül A., Onuşluel Gül G., Barbaros F., Günaçtı M. C., Takavakoglou V.(Yürütücü)

UFUK AVRUPA Projesi, 2022 - 2025

  • Proje Türü: UFUK AVRUPA Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2022
  • Bitiş Tarihi: Mart 2025

Proje Özeti

Mara-Mediterra, Akdeniz çevresindeki tarımsal ekosistemlerde su ve arazi bozulmasıyla mücadele etmek için Doğa Tabanlı Çözümler (NbS’ler) ile birlikte var olan paydaşların aktif katılımını sağlayarak sürdürülebilir uygulama ve politikaların belirlenmesini hedeflemektedir. Projenin ana yaklaşımı doğaya dayalı çözümlerin ve mevcut sorunların tespitini Yaşam Laboratuvarları (Living Labs) metodolojisi ile hayata geçirmek ve karar vericilerin var olan sosyal, ekonomik ve çevresel çerçevede yerel halk ile birlikte hareket etmesine yardımcı olmaktır.

Proje, özellikle 5 sıcak noktada yaşam laboratuvarı yaklaşımı ile insan etkisi sonucu ortaya çıkan ya da hızlandırılan çölleşme, su ve arazi bozulması, su ve toprak tuzlanması ve doğal ekosistemlerin bozunumu gibi olguları incelemeyi ve Doğa Tabanlı Çözümler ve ekosistem hizmetlerinin iyileştirilmesi ile var olan mevcut durumun iyiye doğru götürülmesi için gerekli adımları belirlemeyi hedeflemektedir.

Projenin pilot bölgeleri Cezayir’de Djelfa, Mısır’da Nil Deltası kıyı bölgesi, Yunanistan’da Midilli adası, Lübnan’da Akkar Ovası ve Türkiye’de ise Gölmarmara’dan oluşmaktadır. Genel olarak tüm pilot bölgelerde yukarıda bahsi geçen problemlerden bazıları veya tamamı gözlenmektedir.

Türkiye’nin pilot bölgesi olan Marmara Gölü ve çevresinde bulunan tarımsal araziler özellikle kuraklık, arazi bozulması, su kalitesinin düşmesi ve su miktarının azalması gibi sorunlarla boğuşmaktadır. 2021 yılında tamamen kuruyan ve ulusal sulak alan olarak ilan edilmiş olan Marmara Gölü ekosistemi büyük baskı altındadır. Ayrıca gölde yoğun balıkçılık yapılmakta ve bir çok aile geçimini sağlamaktadır. Gölün kuruması ile birlikte hem ekosistem hem biyolojik çeşitlilik hem de sosyo-ekonomik durum geri döndürülemez biçimde tehdit altındadır. Projede DEÜ ekibinin ana odak noktası ortaya konulacak yöntemlerle bu sorunların Marmara Gölü özelinde çözülmesi için uygulanması gereken pratik ve politikaların bilimsel bir yaklaşım ile çözülmesi olacaktır.

DEÜ ekibi ayrıca diğer pilot bölgelerde bulunan su tahsisi, çevresel su ihtiyacı, tuzlanma ve deniz suyu girişiminin engellenmesi için hidrolojik bariyerlerin dizaynı konularında da görev alacaktır.