Esansiyel Amino Asitlerce Dengelenmiş Düşük Proteinli Karma Yemle Beslemenin Etlik Piliçlerde Performans ve Et Kalitesi Üzerine Etkisi


Aslan S., Çabuk M. (Yürütücü), Girgin H., Canlar D.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2022
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2023

Proje Özeti

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tahminlerine göre dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyara çıkması beklenmektedir. Dünya nüfus artışındaki bu eğilim hayvansal kaynaklı gıdalara yönelik pazar talebinin artmasını da beraberinde getirmektedir. Son 10 yılda, tüm dünyada kanatlı eti üretimi ve tüketimi sürekli bir artış eğilimi göstermektedir. Yem, tavukçuluk sektörünün girdileri arasında %65’lik oranla önemli bir yere sahiptir. Pandemininde etkisiyle son yıllarda tahıl fiyatlarındaki global ölçekteki artış yem maliyetlerinin de önemli ölçüde artmasına neden olmuştur.  Yem maliyetini etkileyen en önemli faktör kanatlı yemlerinin vazgeçilmezi olan soya fasulyesi ve ayçiçeği küspesi gibi protein kaynaklarına duyulan ihtiyaçtır. %20-23 düzeyinde protein içeren etlik piliç yemlerinde verim ve et kalitesini olumsuz etkilemeden rasyon protein oranını damızlıkçı firma protein önerisine göre 1-2 puan düşürmek, yem maliyetinin önemli oranda düşmesine katkı sağlayacaktır. Geleneksel olarak kanatlı beslemede karma yem hazırlarken ham protein ve metabolik enerji değerleri dikkate alınmaktadır. Bu çalışmada, karma yem formüle edilirken enerji ve protein değerleri yanında, oluşturulacak yemin sindirilebilir aminoasit içeriklerinin de dikkate alınacak olması projenin yenilikçi yönlerinden birini oluşturmaktadır. Araştırmada Ross genotipinde bir günlük yaşta 1248 adet civciv, her grupta 312 civciv olacak şekilde 4 gruba ayrılacaktır.  Ross genotipinin yem önerisinin esas alındığı kontrol grubu olmak üzere deneme grupları, kontrol grubuna göre -1, -2, -3 oranında düşük ham proteinli olmak üzere 4 gruptan oluşacaktır. Etlik piliç üretiminde düşük proteinle besleme çevre kirliliğine neden olan dışkı ile azot atılımını azaltabilecektir ayrıca düşük proteinli yemle beslemenin etlik piliç üretiminde hayvan gelişimi, performansı ve et kalitesi üzerine etkileri incelenerek literatürde bildirilen çelişkili konular açıklığa kavuşturulabilecektir.