Proje Başlığı: COVID-19 Salgınının Tarım Sektörü Üzerindeki Sosyoekonomik Etkilerinin Analizi


Creative Commons License

ÇAKIR Ö. (Yürütücü), KELLEVEZİR I., Öğretmiş Y. E., Elmadibi A., TÜRKÖZ BAKIRCI G.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2021
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2023

Proje Özeti

COVID-19 salgınının hızlı bulaş etkisiyle tüm dünyayı etkisi altına alması salgınla mücadele edilmesi için dünya ülkelerinde çeşitli kısıtlayıcı tedbirlerin uygulanmasını beraberinde getirmiştir. Tarım ve gıda sektörü kısıtlama ve COVID 19 tedbirleri çerçevesinde üretim açısından diğer sektörlerden farklı bir seyir izlemiştir. Gıda sektörü ve gıdanın kaynağı tarım sektörü artan güvenli gıda talebi nedeniyle bu süreçten en hızlı ve derin şekilde etkilenen sektör olmuştur. Bu etki sosyal ve ekonomik boyutlarda geniş bir kitleyi kapsamaktadır. Proje kapsamında gerçekleştirilen araştırmada İzmir İli tarım sektörü açısından öne çıkan Ödemiş, Kemalpaşa ve Bergama ilçelerinde pandemi sürecinin sosyo-ekonomik etkileri araştırılmıştır. Araştırmada karma araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırma kapsamında, toplam 85 bireysel katılımcı ile görüşülmüştür. 15 firma ile sektörel görüşmeler yapılmıştır. Çalıştay kapsamında odak grup görüşmesi notları da analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular pandemi sürecinin, tarımsal üretimi başlangıçta düşük bir seviyede olumsuz etkilese de ilerleyen zamanda üretimin artarak devam ettiği, genel olarak işçi ve kendi nam ve hesabına çalışan çiftçilerin COVID 19 salgınından olumsuz etkilenmediğini göstermiştir. Hastalığa yakalanma oranı düşük olup, salgın ve kısıtlamalar boyunca gerekli önlemleri alarak çalışmaya devam ettikleri saptanmıştır. Bulgular tüm dünyada olduğu gibi artan gıda talebi nedeniyle, açık havada çalışma koşulları ve kent merkezleri ile ilişkilerin kısıtlı kalması nedenleriyle tarım sektörünü olumsuz etkilememiştir. Beklenenin aksine salgın ile birlikte tarım ürünleri talebine bağlı olarak artan fiyatlar gelir düzeylerinde artış meydana getirmiştir. İşgücüne ilişkin olarak kalifiye eleman ihtiyacının yüksek olduğu, yabancı işgücünün arttığı belirtilmiş olup, pandemi döneminde hem tarım hem hayvancılıkla ilgili üretimin devam ettiği çiftçi, tarım işçisi ve veterinerlerin sahada olduğu üzerinde durulmuştur. Sosyal ve psikolojik etkiler bakımından ise “sağlık”, “kırsal yaşamın değeri”, “köye dönüş” ve “toprağın değeri” gibi kavramların öne çıktığı görülmüştür. Toprağın ve tarımsal üretimin hem kentli nüfus hem de kırsal nüfus açısından öneminin anlaşıldığı, salgın hastalık ve benzeri afetlere karşı dirençlilik açısından tarıma ve güvenli gıdaya verilen değerin artması gerektiği bulgularına ulaşılmıştır.